Összművészeti Szigetelés - Socfest

Összművészeti Szigetelés

Olvasási idő: 2 perc

Összművészeti kulturális zsongás is várja a Sziget fesztiválozóit, a képzőművészettől, a színházi produkciókon át, egészen a cirkuszig. A Fesztiválköztársaság területen idén bárhol könnyedén belefuthatunk utcazenészekbe, színházi előadásokba, ugyanakkor az ArtZone, a Fidelio Kultúrzóna, vagy a Múzeumi Negyed összegyűjti a rendkívüli és egyedi produkciók széles tárházát.

A Sziget Fesztiválköztársaság – a zenei csemegék mellett – idén is színes, kulturális programokkal várja a látogatókat. Augusztus 11-18. között számos művészeti produkciót tekinthetnek meg a fesztiválozók, és kipróbálhatják tehetségüket a képzőművészeti workshopokon.

A Cirque du Sziget egy külső látványában a régi vándorcirkuszok hangulatát idéző sátor, ahol az újcirkusz műfaj számos képviselőjével és a ReCirquel társulattal találkozhatunk, akik idén is kifejezetten a Szigetre készülnek egy, a szó szoros értelmében vett új produkcióval. Íme egy kis ízelítő a tavalyi műsorból:

A Nagy utcaszínházak magával ragadó élményt nyújtanak az egyedi, fantáziadús világukkal és olyan szereplőkkel, mint abroncsos szoknyás udvarhölgyek, akik modern, elektronikus zenei kísérettel hívnak eklektikus időutazásra vagy a nyelvi gátakat áthidaló lovagok, akik a ténylegesen tüzet okádó sárkánnyal küzdenek meg a hatalomért. Ausztrál és francia csapatok csábítják a koncertek után pihenni térő közönséget a képzelet világába.

A Fidelio Kultúrzónában óriási stíluskavalkád várható, ahol a kultúrabarátok egy emberként lelkesedhetnek a kortárs színházért és -táncért, az operáért, a kabaréért vagy éppen az „egyszálgitárért”. A helyszín egyik különleges produkciója a LabOPERAtórium, egy áltudományos operakísérlet hangfajokkal a legnépszerűbb szerzők: Bernstein, Bizet, Delibes, Donizetti, Mozart, Offenbach, Puccini, Rossini, Verdi műveiből. A díszletet Lakatos Márk tervezte. A tavalyi Operaszigetet idézzük fel nektek.

Aki a kikapcsolódás helyett inkább az agytekervényeit mozgatná meg, annak a  Rubik Szigeten és a  Logikai Játékok Sátrában a helye. Rubik Ernő, aki az idén 70 éves, 40 évvel ezelőtt alkotta meg találmányát Budapesten. A színes konténe­rekből álló Rubik Sziget több, mint egy installáció: ez egy olyan attrakció, amely szórakoztató módon mutatja meg a Sziget látogatóinak, hogy milyen sikereket adott a világnak a Rubik kocka.

A Rubik Sziget helyszín mellett, a sokak által kedvelt Logikai Játékok Sátrának 2014-as programjából nem hiányozhat természetesen a sakk, térbeli malom vagy amőba. Idén, emellett igazi bűntények után nyomozhatsz a XXI. század technológiáját felhasználva dr. DNS csapata jóvoltából.

A Tarot Labirintusban pedig önismereti szerepjátékon keresztül, komoly döntési helyzetek elé állítják a kalandvágyókat a tarot kártya élő, megszemélyesített szimbólumainak segítségével.

Azok a fiatalok, akik a Sziget közönségének gerincét adják, és szerte Európából, sőt azon túlról is érkeznek Budapestre, már olyan korban nőhettek fel, amikor Európa keleti és nyugati felén élni földrajzi adottság csupán. Nekik az a természetes, hogy nincsenek határok, hogy szaba­don utazhatnak, tanulhatnak, barátkozhatnak.

A Kelet-Európa Vurstli arra vállalkozik, hogy nekik mutas­sa meg azt a kort és azt a mára egyre értelmetlenebbé és szürreálisabbá váló viszonyrendszert, amiben szüleik és nagyszüleik még mindennapjaikat élték, ahol mindent lehetett, ami nem tilos, és a bizalom alapja a fokozott ellenőrzés volt. Izgalmas jelenkori vizuális kísérletre és egyben kordoku­mentálásra készülünk, negyedszázaddal a rendszerváltás után, fiatal európai művészekkel, akik már egy közös Európában élnek, ahol nincsenek határok és nincsenek falak. A Kelet-Európa Vurstlit körülvevő határsáv egy szakasza idén maga lesz A FAL, melyet 25 ajtó szimbolizál. Ajtók, amiket csak ki kell nyitni, falak, amiket csak le kell bontani… Két oldalán fiatal képzőművészek hagynak em­lékképet és korrajzot magukról és a szüleik, környezetük emlékeiről. Ki keletről, ki nyugatról.

A Magic Mirror mára már fogalom. A fesztivál queer helyszínén délutánonként fesztivál-díjas filmek, beszélgetések, táncbemutató. Esténként koncertek, varieté, hajnalig tartó partik. Idén a Táncdalfesztivál is ide költözött, amely a berlini Fal leomlásának 25. évfordulója alkalmából berlini produkciókkal működik együtt. A filmvetítések idén is a Berlinale-val, az évenként megújuló Varieté a kultikus Base Berlin csapatával közösen kerülnek megrendezésre.