Sziget hírek napról napra - Socfest

Sziget hírek napról napra

Olvasási idő: 4 perc

Teltház volt már a 0. napon

robbiewilliams

Forrás: sziget.hu

Hatalmas tömeget vonzott a Sziget eddigi legnagyobb sztárja. A Robbie Williams koncert napján késő estére elfogytak az aznapra kiadható napijegyek. A Szigeten 80 ezren voltak, a látogatók zöme Robbie koncertjét nézte, ahol megtelt a nézőtér.

A Sziget mínusz egyedik napjának sztárja púposra töltötte a Nagyszínpad előtti teret, kb. 75 ezer rajongó énekelte végig Robbie Williams legnagyobb slágereit. A fesztivál területén összesen 80 ezren voltak, ami a mínusz egyedik napon teltháznak számít, hisz megérkezett az összes a 7 napos bérletes és a kiadható napijegyek is elfogytak. A „teljes” Sziget napokra, azaz szerdától már az 5 napos bérletek is érvényesek lesznek, így a maximum látogatószám ezeken a napokon már 90-ezer lesz. Kedden a Nagyszínpad sztárja a Florence and the Machine lesz és beindul az A38 is, ahol – mások mellett – a Jungle és az Infected Mushroom is fellép.

Drónok tánca

A Dancing with Drones a csoportos robotika legújabb vívmányaira épülő interaktív drónos bemutató. A repülő robotokat és a táncosokat a mozgás köti össze, egységes, futurisztikus látványosságot alkotva az éjszakában. Mint zümmögő óriás szentjánosbogarak, úgy gomolyognak a drónok az égen, egy csapat fénylő emberi alak által vezérelve. Az előadás egy új világ hírnöke, ahol az emberiség megszelídíti a technológiát és harmóniában működik együtt új társaival.

A műsort a CollMot Robotics csapata, és Nina Kov koreográfus jegyzi.
Zene: Zságer Balázs (Zagar)
A LED-es fényjátékkal kísért, lenyűgöző showból most először kap ízelítőt a közönség.

2015. augusztus 12-16. között látható minden nap 22.30-kor a Sziget Fesztiválon, a SportZone helyszínen.

Pussy Riot is a Szabadság Szigetén

Kép forrása: bumm.sk

Kép forrása: bumm.sk

A Sziget kezdete előtti utolsó pillanatokban kiderült: a feminista-punk-aktivista, Putyin-ellenes performanszairól elhíresült Pussy Riot zenekar két emblematikus frontembere, Nadja és Mása, a Glastonbury fesztivál után a Szigetre is ellátogat, ahol egy nyilvános, interaktív színpadi beszélgetésen vesznek részt. Augusztus 14-én “puncilázadás” a Fesztiválköztársaságban.

2011-szeptemberében, Putyin újraválasztásának estéjén alapította egy maroknyi orosz fiatal lány, élükön Nagyezsda Tolokonnyikovával és Marija Aljohinval a Pussy Riot punk-aktivista formációt, s a lányok később Putyin–ellenes performanszaik, kirakatperük, bebörtönzésük és munkatábori meghurcolásuk okán váltak világszerte ismertté. Végül, olyan sztárok aktív közreműködésével megfogalmazódó nemzetközi nyomás hatására sikerült csak visszakapniuk a szabadságukat, mint Madonna, a Red Hot Chili Peppers vagy a Franz Ferdinand zenekar.

Ráébredtünk, hogy Oroszországnak szüksége van egy harcos, punk-feminista bandára – nyilatkozták korábban, máshol pedig így: A Pussy Riottal az volt a célunk, hogy az egész világ nevessen Putyinon, hogy egyetlen magára valamit is adó vezető se üljön le vele egy asztalhoz.

Az együttes politikai nézetei a feminizmus és az antiautokratizmus keverékéből állnak össze. Performanszaik, dalaik feminista kiáltványok, a nemek egyenlősége és a demokrácia nevében.  Legutóbb a Glastonbury fesztiválon, a világsajtó övezte hatalmas figyelem közepette mutatkoztak be. Az angliai sikerükön felbuzdulva a “lányok” azzal jelentkeztek a Sziget szervezőinél, hogy a külföldön “Island of Freedom” néven hirdetett Sziget fesztiválra is szívesen eljönnének, hogy egy interaktív beszélgetést tartsanak. Ez a program egyben egy adománygyűjtő esemény is, mivel a Szigettől kapott gázsijukat az általuk támogatott emberi-jogi szervezetnek ajánlják fel. Tehát augusztus 14-én a Szabadság Szigetén a Pussy Riot tagjai hirdetik majd a szabadság igéjét.

Armel Opera Fesztivál

Augusztus 12- 16 között minden nap este 7-től találkozhat a közönség az Armel Opera Festival interaktív produkcióival a Fidelio Színpadon.

19:00 Opera Sitcom – Az ARMEL produkciójában a Zeneakadémia hallgatói, Almási Tóth András rendezésében rövid operajeleneteket adnak elő. A napról-napra fiatal operaénekesek tolmácsolásában, eredeti zenével és a legkevésbé sem megszokott szövegekkel bemutatott független epizódok egyetlen sorozattá állnak össze, összefüggenek, de külön-külön is élvezhetők.

 19:45 Közös zenei improvizáció Eötvös Péter: Triangel – című műve alapján. A kortárs zene egyik legnagyobb alkotójának ütőhangszeres minidarabja igazi különlegesség, olyan interaktív improvizáció, mely lehetőséget nyújt a közönség bekapcsolódására is.

20:15 Conduct me! – Legyél te is karmester! Az elszánt fesztiválozók pár perces karmesteri gyorstalpalót követően lehetőséget kapnak ismert operadallamok vezénylésére az ARMEL zenekarának élén, Vajda Gergely művészeti vezető segítségével.

Az Armel Opera Festival minden produkcióját évek óta élőben közvetíti Európa egyik legkiemelkedőbb kulturális webcsatornája, az ARTE Concert.  A Sziget Fesztivál utolsó napján, augusztus 16án, 19 órakor kerül átadásra az ARTE Közönségdíj, amelyet a 2015-ös Armel Opera Festival közönség által legjobbnak ítélt produkciója kap majd meg.

Újra teltház

A “Robbie Williams nap” után az “Avicii nap” is teltházas volt. Pénteken – a fesztivál történetében először – 90 ezren buliztak egy időben a Szigeten.

Péntek éjszaka elfogytak az aznapra kiadható napijegyek a Szigetre, ahol például a Marina and the Diamonds, a Kasabian és Avicii adta egymásnak a Nagyszínpadot. Gerendai Károly főszervező elmondta, hogy bár az idén megnövelték 5 ezerrel a rendezvény kapacitását, már a megnövelt befogadóképesség sem volt elég, ugyanis késő estére minden aznapra szóló napijegy elfogyott. A mínusz egyedik és nulladik napon, amikor nem teljes gőzzel megy a Sziget, 80 ezres a teltház, mivel ennyien férnek el a Nagyszínpad előtt, de a “rendes” Sziget napokon, amikor már minden helyszín üzemel 90 ezer embert engednek be maximum. Így hát Robbie Williams-es nap után már másodjára került ki a bejáratra a teltház tábla, de először fordult elő, hogy a Sziget területén ennyien tartózkodtak egyszerre. Az összehasonlítás kedvéért: ez egyetlen nap alatt több mint kétszer annyi látogató, mint amennyi az első Szigeten – 22 éve – összesen megfordult egy hét alatt. Természetesen a Sziget utolsó két napjára van még jegy, de a szombat is erősnek ígérkezik, amikor a Kings of Leon lesz a Nagyszínpad fő sztárja.

Megjelent Müller Péter Sziámi és az Andfriends új klipje

Tegnap debütált a Müller Péter Sziámi által vezetett Andfriends zenekar klipje, este pedig Szigetzáró koncertet adnak a Nobilissima énekegyüttessel kiegészülve a VOLT-Petőfi Színpadon.

Hamarosan újra búcsúzunk az egy hét együttléttől, huszonharmadjára zárjuk a Szigetet, a folyton változó, egyre színesebb programok között azonban kell valami változatlan: a Szigetzáró Sziámi koncert. A Sziget-alapító Müller Péter Sziámi ezúttal új, Andfriends nevű zenekarával áll színpadra, akiknek tegnap jelent meg Szeretni még című daluk videója. A dal zenéjét Bérczesi Róbert és Kirschner Péter, szövegét Sziámi szerezte és afféle  „megbocsátó” számként jellemezték a klip leírásában, hiszen jó volna szeretni még tovább, többet, azokat is, akik rosszak voltak vagy már máshol járnak.

A léleksimogató szerzemény klipjét Havas Györgyi készítette, az éneklésbe pedig a Nobilissima női acapella együttes énekesnője, Baka Rebeka szállt be Sziámihoz és Bérczesi Robihoz, míg a koncerten az Andfriends vendége lesz még a fiúkkal kiegészült Nobillissima és Pintér Béla és Társulatának színészei is. A Szeretni még így a klipes változatában a mai koncerten hangzik el először élőben, 22.45-kor a VOLT-Petőfi Színpadon.