XIV. Elekiek Világtalálkozója - Socfest

XIV. Elekiek Világtalálkozója

Olvasási idő: 2 perc

Békés megye egyik legnagyobb múltra visszatekintő kuriózum rendezvénye az Elekiek Világtalálkozója. A városban tizennegyedik alkalommal rendezik meg a négy nemzetiség ünnepét augusztus harmadika és ötödike között. A fesztivál a magyar, sváb, szlovák, román barátság jegyében készül idén is kitűnő programokkal. A hagyományőrzés, a közös történelmi múlt s a modern európai korszellem elevenedik meg a három napban.

A szervezők minden korosztály számára kínálnak nagyszerű műsorokat!  Első nap az ünnepélyes, látványos hintós bevonulással köszöntik a vendégeket, majd Pluhár László, Elek város polgármestere mond beszédet közösen Thorsten Wozniak polgármesterrel, a delegáció vezetőjével. Ezt követően a Csorvási Fúvószenekar ünnepi koncertje nyitja meg a három napot. Az első este a szórakozásról a békés megyei Antóni Józsi műsora, majd Galambos Lajcsi slágerparádéja és késő este a 3+2 hajnalig tartó bulija gondoskodik. Közben a hagyományos Román Bál, azaz a Joc lesz a kísérőrendezvény.

A második nap reggelén ünnepélyes ökumenikus szentimisével indul a rendezvény. Háromnegyed tizenegykor a Kiűzetési Emlékműnél Pluhár László Polgármester és Joschi Ament, a Magyarországról Származó Németek Szövetségének elnöke mond beszédet az ünnepi műsor és koszorúzás előtt. A Laudenbach-téri nagyszínpadon egész napos, sokszínű műsorok szórakoztatják a vendégeket. Kacagó Bábszínház, Tótkomlósi Ifjúsági Fúvószenekar, valamint helyi előadók műsora. Délben Elek és Laudenbach városok testvérvárosi megállapodásának aláírása. Szombaton délutántól ismét a könnyűzenéé a főszerep, fellép Sztojka Tibi, az X-faktorból megismert Ónodi János, majd egykori mentora Keresztes Ildikó ad különleges koncertet. A fellépők után Retro Disco szórakoztatja a táncos lábúakat hajnalig.

Vasárnap sem maradunk színvonalas műsorok nélkül. Tíz órától fakultatív szakrális programként római katolikus szentmisével indul a reggel. Tizenegy órától Bodrogközy Rita messze földön híres interaktív gyermekműsora következik. Déltől Python Magic Show, két órától a színpadon nemzetiségi programkavalkád. Fellép a Botorka Tánccsoport, Ottlakai Ifjúsági Tánccsoport és a Román Hagyományőrző Egyesület. Fél négytől Elek város 22. születésnapi ünnepe, mely során a város legidősebb és legifjabb lakóját köszöntik, átadják az Elekért érdemérmet, majd megvendégelik a közönséget a város tortájával. Négy órától a néptáncé a főszerep, kiváló folklór bemutatóval érkezik a Komlós Táncegyüttes, a Tótkomlósi Mandolin Zenekar, a mosonmagyaróvári Lajta Néptáncegyüttes, valamint “hazai pályán” lép fel az Elek Táncegyüttes. Vasárnap este két nagykoncerttel kedveskednek a szervezők, a slágerlistákat meghódító új nagylemezével érkezik a Dirty Slippers, majd Őket követi a 2016-os Eurovíziós Dalfesztiválon kiváló helyezést elért Fehérvári Gábor Alfréd, Freddie.

A fesztivál zárásaként lélegzetelállító lézershow és tűzzsonglőr bemutató. A rendezvény mindhárom napja ingyenes!