I. Zsidó Művészeti Napok - Socfest

I. Zsidó Művészeti Napok

Olvasási idő: 2 perc

A Zsidó Művészeti Napok  idén tavasszal  először kerül megrendezésre Budapesten.  Az új   rendezvénysorozat a  zsidó  kultúra sokszínűségét színvonalas művészeti produkciókkal, változatos helyszíneken  kívánja bemutatni  az érdeklődő közönségnek.  Az ismert kulturális terek,  koncert-, színház-, és mozik mellett, mint pl. a Liszt Ferenc Zeneakadémia, Uránia Nemzeti Filmszínház , Átrium Film-Színház,  A38Hajó, BMC -, a Frankel Leó utcai zsinagóga, a  lazább  atmoszférájú, Erzsébet-városi kulturális, gasztronómiai és szórakoztató terekben  is különleges programok várják  a látogatókat, köztük  a  Mazel Tov-ban, a Gödör Klubban vagy a Fogasban.

Az első Zsidó Művészeti Napok 2016. május 28 – június 14.  közötti időszakban kerül megrendezésre. Májusra egyre hosszabbak és melegebbek a nappalok, önkéntelenül nyitottabbá válunk az újra, befogadóbbá mindarra, ami feltölt minket.  Ennek a  szellemében rendezik meg ezt a kivételesen különleges tavaszi programsorozatot.

A Zsidó Művészeti Napokhoz a fővároson kívül néhány vidéki nagyváros is bekapcsolódott, mint pl. Debrecen, Sopron, Veszprém, Zalaegerszeg.

A Zsidó Művészeti Napok egy multikulturális befogadó tér, ahol nemcsak keresztezik egymást, hanem a zsidó kultúra fókuszba állításával eggyé válnak a különböző művészeti ágak.  A színház,  a  komoly-, és könnyűzene,  az  irodalom, a film, a tánc, amely műfajok mindegyike hangsúlyos  a programsorozatban, az alkotók pedig  a nyitott,  és kreativ szellemiséget képviselik a produkcióikban.  A minőségre garancia a felkért művészek névsora,  köztük  az izraeli Beer-Sheva Színház társulata, akik a  Slichot című vendégjátékukkal érkeznek Budapestre, valamint  több népszerű és neves  művész, mint pl.  Tony Lakatos Münchenből, Csordás Klára Párizsból, az idén 20 éves Amsterdam Klezmer Band Hollandiából, továbbá számos hazai  kitűnő  művészünk.

12985558_576837432475852_1117263614382772025_n

17 éves  szervezői tapasztalatával  egy olyan kulturális-turisztikai rendezvénysorozatot indít  útjára a Kultúr Produkciós Iroda, amely ezzel a márkanévvel nincs korlátozva sem időben, sem térben.  A Zsidó Művészeti Napok alapító igazgatója Dr. Vadas Vera, akinek neve az elmúlt 17 évben összefonódott a Zsidó Nyári Fesztivállal.

A Zsidó Nyári Fesztivált  2014-ben befejeztük, de abba a szerencsés helyzetbe kerültünk, hogy helyette 2 zsidó kulturális eseménysorozat indult. Az egyik a BZSH-Mazsihisz hatáskörében, már  a múlt évben megszervezett Zsidó Kulturális Fesztivál, a másik pedig a  Zsidó Művészeti Napok, amelyet most indítunk útjára, és ma eljutottunk oda, hogy ezen a sajtótájékoztatón  ismertethetjük a rendezvénysorozat programjait. Az, hogy két rendezvény lett az egyből, mindenkinek jó azt hiszem. Jó a művészeknek, hiszen több fellépési lehetőséget jelent számukra, jó a befogadó közönségnek, mivel még több rendezvény meglátogatására van lehetőségük. Jó a fővárosnak, ezen belül a VII. kerületnek,  hiszen gazdagodik a kulturális paletta és ezzel – remélhetőleg –  a turisták érdeklődése is. Idén  májusban, egy kulturális-folyamot indítunk el.  Ez is az egyik jellegzetessége a Zsidó Művészeti Napoknak, hogy sem térben, sem időben nincs megkötve. Igyekezni fogunk az év folyamán is programokat  szervezni. – nyilatkozta Dr. Vadas Vera.