Amy tragikus élete a vásznon - Socfest

Amy tragikus élete a vásznon

Olvasási idő: 2 perc

Július 9-én kerül a magyar mozikba az idei cannes-i filmfesztivál egyik nagy szenzációja, az Amy – Az Amy Winehouse-sztori. A hatszoros Grammy-díjas énekesnőről szóló dokumentumfilm rendkívüli mobil- és házi videók, koncert- és lemezfelvételek felhasználásával mutatja be Winehouse tragikus sorsát, karrierjét és magánéletét. A film Cannes-ban hatalmas kritikai és közönségsikert aratott, ám családja azóta is folyamatosan nemtetszésének ad hangot a brit bulvárlapokban. Ezúttal a film producere, James Gay-Rees szólalt meg a film körül kialakult viták kapcsán. 

amywinehouseA stábot kezdettől támogatta az énekesnő lemezkiadója a dokumentumfilm elkészítésében, ám ennél sokkal nehezebb volt együttműködésre bírni a hozzá közel állókat, barátokat, munkatársakat. Végül hónapokig rögzítették a mintegy száz megszólalóval készített interjút, amelyeket az Amy-hez legközelebb álló személyekkel vettek fel, hogy minél hitelesebben mutassák be Amy Winehouse tragikus életét és annak fontos, sorsdöntő pillanatait.

Amy barátai közül többeket rendkívül nehéz volt rávenni az interjúra. Komoly bizalmi kérdést csináltak belőle, s volt, akit 18 hónap volt meggyőzni a részvételről – nyilatkozta Gay-Rees egy, a Telegraph Magazine-nak adott interjúban.

Kapadia végül csak a hangjukat rögzítette a beszélgetésekkor, képet nem – s míg a legtöbben mindössze 10 perces beszélgetésbe mentek bele, az esetek döntő többségében végül órákig meséltek az énekesnőről. Így az egyik interjúalany vezetetett a másikhoz, sőt volt olyan, aki négy-öt másik új alanyt hozott a képbe, és fotókat, meg rövid mozgóképeket is átadtak a filmben való felhasználásra – mondta a producer.

Első menedzsere, Nick Shymansky például Amy halála óta alig nyilatkozott a témában, és apjának, Mitch-nek is mindössze két percnyi interjút adott a könyvéhez, azt is kelletlenül. A filmben azonban többször és visszatérően mesél az énekesnővel való kapcsolatáról, közös munkájukról. Kapadia összesen 15 órányi hanganyagot rögzített a filmhez a menedzserrel. De Amy gyerekkori barátnőit is szóra bírták, sőt, többen Amy testőrének, Andrew Morris-nak a részvételéhez kötötték a megszólalásukat. Ő volt az, aki az énekesnőhöz költözött, hogy segítse szenvedélyeinek leküzdésében, így komolyan bíztak a személyében, a stáb szerint sokan az ő részvétele miatt vállalták a beszélgetést a filmhez.

Amy Winehouse életét az énekesnő szempontjából bemutató film az Amy – Az Amy Winehouse-sztori országosan július 9-én kerül a magyar mozikba,  forgalmazója a Vertigo Média.