Az 1945 nyerte a 24. titanic közönségdíját - Socfest

Az 1945 nyerte a 24. titanic közönségdíját

Olvasási idő: 2 perc

Török Ferenc 1945 című alkotása nyerte a 24. Titanic Nemzetközi Filmfesztivál közönségdíját. A megrázó erejű filmet – melyet Ragályi Elemér fényképezett és melynek főszereplője Rudolf Péter – a Titanicon láthatta először a hazai közönség.

Tony Palmer Leonard Cohen 1972-es európai turnéjáról készített legendás dokumentumfilmje, a Bird on a Wire kapta a közönségtől a második legtöbb szavazatot, a Rumble: The Indians Who Rocked the World című zenei doksi pedig a harmadik legnépszerűbb filmnek bizonyult.

2017. április 6-13. között Budapesten, három helyszínen futott, és hat kategóriába osztva 34 filmet mutatott be a 24. Titanic Nemzetközi Filmfesztivál. Az Uránia Nemzeti Filmszínház és a Toldi mozi mellett idén idén a fesztivál idejére mozivá alakult „Pop-Up Cinema@Ódry Színpad SZFE” –n is folytak vetítések.

A 2005 óta versenyfesztiválként is működő Titanicon idén hét alkotás versenyzett. A Frédéric Strauss francia kritikusból, Dragomán György íróból és Enyedi Ildikó Arany Medve-díjas rendezőből álló háromtagú zsűri a svéd Amanda Kernell lenyűgöző elsőfilmes alkotásának, a Számi vér (Sami Blood) című svéd-norvég-dán játékfilmnek ítélte a Hullámtörők-díjat.

A filmről

1945 augusztus 12, 11 óra. Titokzatos szállítmányukkal két fekete ruhás, fekete kalapos idegen jelenik meg egy magyar falu vasútállomásán. A falu népe az orosz megszállás árnyékában a jegyző fiának esküvőjére készül, de a menyasszony korábbi vőlegénye is hazatér a hadifogságból.  Néhány óra alatt minden megváltozik. Titkok, bűnök, számvetés, szerelem, árulás, szembesítés…

„Ez a mozi nem ítélkezni akar, ennél többre vállalkozik. Akkor játszódik, amikor még látszólag van esély egy napfényes úton elindulni, s egy olyan évet jár körül, melynek sötét emléke máig velünk él. Ez nem holokausztfilm, hanem egy dráma, ami a falusi társadalom életét boncolgatja. Azt, hogyan hatottak a történtek a magyar lakosságra, nem pedig azt, hogyan hatottak a zsidókra.”
Angelusz Iván producer

Főszereplők:
Rudolf Péter, Tasnádi Bence, Szabó Kimmel Tamás, Sztarenki Dóra, Szirtes Ági, Szarvas József, Nagy-Kálózy Eszter, Angelus Iván, Nagy Marcell, Znamenák István, Terhes Sándor, Székely B. Miklós

Rendező: Török Ferenc
Író: Szántó T. Gábor (Hazatérés című novella)
Forgatókönyvíró: Szántó T. Gábor, Török Ferenc
Operatőr: Ragályi Elemér HSC
Vágó: Barsi Béla HSE
Zeneszerző: Szemző Tibor
Látványtervező: Rajk László
Díszlet-berendezés: Kiss Dorka
Hang: Zányi Tamás HAES
Producer: Angelusz Iván, Reich Péter, Török Ferenc
Játékidő: 91 perc /fekete-fehér/
Forgalmazó: Katapult Film
Bemutató: 2017. április 20.