A Jedi visszatér - egy nem sci-fi rajongó még mindig Star Wars-t néz - Socfest

A Jedi visszatér – egy nem sci-fi rajongó még mindig Star Wars-t néz

Olvasási idő: 4 perc

Ez a film a trilógia befejező része, sor kerül Luke Skywalker legvégső harcára Darth Vaderrel, és eldől az is, hogy a lázadók vajon sikerrel szállnak –e szembe a Birodalom által tervezett második, az előzőnél sokkal hatásosabb Halálcsillaggal, és vajon győztesen kerülnek-e ki a döntő ütközetből.

SPOILER KEZDETE – Az előző rész azzal ért véget, hogy Leia, Luke, Chubakka és a droidok megmenekültek ugyan, Han Solo azonban hibernált állapotban régi ellensége, Jabba fogságába került a valaha Skywalker otthonaként szolgáló Tatuin-on. Hőseink tehát barátjuk kiszabadítására indulnak, Lando Calrissian is segít nekik. Jabba egy ronda béka alakú űrlény, Leia-t rabszolganőként a trónjához láncolja (Carrie Fisher ebben a részben viseli a sokat emlegetett csábos arany bikinit, ami a Jóbarátok-szereplő Ross fantáziáját is megmozgatta). Hamar lefülelik a mentőakciót, és bár Solo kiolvad, átmenetileg elveszti a látását. Miután Luke-ot hiába próbálja megetetni egy rancor nevű emberevő szörnnyel, Jabba úgy dönt, hogy egy barlangszerű lénnyel, a Sarlakkal falatja fel az összes lázadót.

a jedi visszatér

Hőseink azonban sikeresen elmenekülnek az Endor nevű bolygóra – Luke kivételével, aki előbb meglátogatja a haldokló Yoda-t. A mester elmondja neki, hogy valóban ő Darth Vader fia, ráadásul van még egy Skywalker – Obi-Wan szellemétől pedig megtudjuk, hogy ez nem más, mint Leia, Luke ikertestvére. Az Endor bolygó lakói az apró, vinnyogó evokok mintha busman bennszülöttek és mosómedvék keresztezéséből jöttek volna létre. Gondolom eredetileg viccesnek és cukinak tervezték őket, de nem sikerült: leginkább idegesítőek, a jelenet pedig, amikor C-3PO-t istenként kezdik tisztelni, Han-t pedig meg akarják enni, több, mint fárasztó. Annyi hasznuk azonban van, hogy elvezetik hőseinket a birodalmi csillagrombolót védő pajzs generátorához, ami itt található, az Endoron.

ewok

Luke terve az, hogy apját meggyőzze, álljon vissza a jó oldalra, ennek érdekében megadja magát Palpatine császárnak. Darth persze marad a sötét oldalon, az uralkodó pedig felfedi ravasz tervét: maga szivárogtatta ki a Halálcsillag koordinátáit a lázadóknak, hogy csapdába csalja őket. Luke rátámad a császárra, Vader azonban vívni kezd vele. Továbbra is próbálja meggyőzni a sötét oldalra történő átállásról, és megfenyegeti, ha őt nem sikerül megnyernie a gonosz erőknek, akkor majd a nővérét, Leia-t igen. Skywalker dühében levágja Darth kezét (ami már amúgy sincs neki -a szerk.), majd miután a császár megemlíti, hogy ébredezik már benne is a sötét erők eszköze, a harag, inkább eldobja a fénykardját, ezzel fejezve ki, hogy ő marad a jó oldalon, bármi is történjék. Palpatine villámokkal megpróbálja kinyírni, ám ekkor a velejéig romlott Darth Vader tonnányi gonoszsággal elfedett kőszívében is pislákolni kezd a jóság: megmenti fiát, a császárt pedig egy aknába dobja, az uralkodó szörnyethal. Azonban Vader is halálos sebet kap, utolsó kívánsága az, hogy fia távolítsa el a maszkját, hogy még utoljára láthassa arcát. Gondolom, Star Wars-rajongók ezreinek álma valósult meg: láthatjuk Vader igazi arcát! Bár Darth kétségkívül jobban néz ki a sisakban, mint anélkül. Végül bűneit megbánva, Anakin Skywalker – identitátását visszaszerezve mehet át a másvilágra.

unmasking4

Az űrben eközben zajlik a látványos csata, Solo-ék az Endoron sikerrel hatástalanítják a birodalmi csillagromboló-pajzsot, így az űrben harcoló Lando és a lázadó szövetségi flotta mégis képes egy nyolcvanas évekbeli filmtechnikához képest nagyon látványos húzással kilőni a főreaktort, elpusztítani a második Halálcsillagot is, és legyőzni a gonosz Birodalmat. A jók győznek, a rossz elpusztul, a szerelmesek (Han és Leia) egymásra találnak.

kiemelt 0

SPOLER VÉGE.

Az első három rész közül ez tetszett a legkevésbé, és a rajongói oldalak elolvasása után kiderült, nem én vagyok ezzel egyedül így. A Jabba fogságából történő kiszabadulás, valamint az evok-ok bennszülött táborában játszódó jelenet végtelenül unalmas és fárasztó, szerintem a célja pusztán nettó időhúzás, valamivel ki kellett tölteni a kétórás film első hatvan percét, mialatt mindenki Luke és Darth végső összecsapására vár. Han és Leia továbbra is lapos papírfigurák, akik unalomig csépelt műdialógusokat folytatnak, Luke viszont sokat fejlődik, és már egész férfias és bátor karakter, nem pedig egy nyálas tiniképregény-hős, mint az elején.  Ami viszont jó, az a végső mondanivaló: az ember alaptermészete a jóság, és ez még a legsötétebb, leggonoszabb emberben is megtalálható. Luke is, mint a világ összes gyereke meg akarja menteni a szüleit, és mindig hisz apja jóságában, sosem lesz képes tiszta szívből gyűlölni, bármennyire is romlottá vált. Összességében szép véget ért az űrmese, kíváncsian várom, milyen lesz az az Anakin Skywalker, akit majd a Baljós árnyak című részből ismerhetek meg.