Kisfilmek a nagyvilágból - Socfest

Kisfilmek a nagyvilágból

Olvasási idő: 4 perc

Szeptember első hetében immár tizenkettedik alkalommal kerül megrendezésre Magyarország legnagyobb, kizárólag rövidfilmeket felvonultató nemzetközi seregszemléje a BuSho Rövidfilm Fesztivál. A versenyprogram mellett szokás szerint rengeteg kísérőprogram, közöttük koncertek is vérhatók az egyre bővülő helyszínpalettán.

 

A beérkezett nevezések száma idén is meghaladta az ezret, amely az előzsűrinek okozott ismét jelentős fejtörést.

 

Az elhivatott előzsűriző mindig szívesen néz meg több száz rövidfilmet, melyet idén sokadszor vállaltam szellemi kielégülés gyanánt, és nem bántam meg. A jó rövidfilm tömör, lényegre törő, sok szeretettel és szafttal készül. – fogalmazott ez egyik állandó szelektor Rimóczi László online újságíró.

 

Rajta kívül továbbra is az előzsűri tagja volt Csüllög Edina Észtországban élő és alkotó filmrendező, Dér Asia szabadúszó filmes, valamint az animációs filmeket válogató házaspár Patrovits Tamás és Orosz Annaida, akiknek hosszas és összetett munkája eredményeképpen megszületett az idei versenyprogram. A 15 órányi 74 rövidfilm végül 25 országból érkezett, kategóriánkénti bontásban 39 fikciós, 19 animációs és 16 kísérleti alkotás.

 

 

Az előkészítő munkát végzett előzsűri mellett ugyanakkor, filmszakos tanárok és kollégák segítségével, hosszú évek után sikerült újra egy önszerveződő Diákzsűrit is verbuválni, négy felsőoktatási intézmény delegálásában (Tánczos Tímea, Metropolitan, Szremkó Bettina, MOME, Szilágyi Fanni, SZFE és Fábián Judit, ELTE). A nemzetközi zsűribe ezúttal Nadya Bakuradze, orosz-izraeli kísérleti filmes–video-artist és Christian Inaraja Genís grafikusművész–illusztrátor kapott meghívást. Mellettük a magyar képviselő ezúttal Koncz Teréz kreatív producer és rendező lesz, és természetesen elmaradhatatlan állandó zsűritag Wolfgang Leis, a nemzetközi zsűri koordinátora.

 

Ők fognak tehát dönteni a fesztiválon kiosztásra kerülő 3 fődíj, 7 kategóriadíj, valamint az NMHH Médiatanács által felajánlott kétszer 500.000 forintos különdíjról, melyet a legjobb magyar animációs, illetve fikciós filmnek ítélnek majd oda. Továbbá a tavalyi debütálás után ismét kiosztásra kerül majd a Sziget Kft. felajánlásában az a hetijegy, mely egy 3 fős mini stáb részére biztosít belépést forgatási engedéllyel együtt a 2017-es Szigetre.

 

 

A legjobb rövid animációs kategóriában Oscar-díj jelölést kapott orosz We Can’t Live Without Cosmos című alkotás mellett az észt animációs iskola kiváló darabja, az Isand is versenybe került, valamint a korábban rengeteg fesztiváldíjat besöpört Edmond című rövidfilm. Legjobb rövidfilm kategóriában kapott Oscar-jelölést az osztrák Patrick Vollrath az Alles wird gut / Everything Will Be Okay című filmje, valamint szintén a sógoroktól érkezett a néhány éve nagy sikert aratott Metube című kísérleti film folytatásával Daniel Moshel, aki a Carmen után ezúttal Carmina Burana feldolgozással jelentkezik. A legfrissebb Oscar-jelölések között pedig egy magyar alkotást is bemutatnak majd, hiszen alig egy hónapja Kis Hajni: Szép alak című rövidfilmjét is jelölték a 2016-os diák-Oscar-díjra (Student Academy Awards), a legjobb idegen nyelvű narratív film kategóriában.

 

 

Visszatérő alkotók a 2007-es Offside című filmjével Arany BuSho díjas izraeli alkotópáros Erez Tadmor & Guy Nattív; a Tous les hommes s’appellent Robert rendezője, Marc‐Henri Boulier, valamint a korábbiakban három alkalommal is versenybe került holland rendező, Mathijs Geijskes. Ezenkívül több nemzetközi együttműködésben készült alkotás is felbukkant a mezőnyben, mint a Getting Fat in a Healthy Way című bolgár–német, vagy a L’ours noir / The black bear című belga–francia koprodukció. Néhány produkcióban pedig világsztárok is felbukkannak: a Break című brit szociodrámában például John Hurt játssza a főszerepet, a Zero című sci-fi-ben pedig Ridley Scott az egyik producer. Természetesen nem maradhat ki az aktualitások közül a migránsáradat sem: a Boat People című filmben egy hajótörést szenvedett férfi mászik fel egy gazdag pár yachtjára.

 

A zömében európai rendezők mellett idén akkreditáltak a tengeren túlról is, sőt a fesztiválon dolgozó önkéntesek között is találni külföldieket, tehát szeptember első hetében igazi nemzetközi kavalkád várható a Puskin moziban, az Örökmozgóban, a Corvin Clubban, valamint a szokásos vidéki és határon túli helyszíneken is. A szolnoki Tiszap’Art mozi mellett másodízben a soproni Búgócsiga Accoustic Gardenben is láthatók majd a versenyfilmek, továbbá Nagyváradon (Románia), Érsekújváron (Szlovákia) és Ungváron (Ukrajna) is.

 

 

Mindig nagy körültekintéssel kezelik a hazai pályán versenyző magyar alkotásokat, melyekből az országok közül a legnépesebb delegáció, szám szerint 15 került a versenyprogramba. A magyar alkotások között erősnek nevezhető az animációs jelenlét, melyek főleg a MOME-ről érkeztek, de a fikciós filmek között is sok ismerőssel találkozhatnak majd az érdeklődők. A fesztivál hagyományai szerint a további benevezett közel 50 magyar alkotást is műsorra tűzik majd a Puskinban a panoráma szekcióban, csakúgy, mint a versenyről épp lemaradt nemzetközi filmeket, melyeknek szintén lesz információs vetítése. Ezeket a filmeket a versenyprogramtól elkülönítve, a szombati napra tették, így mindenki eldöntheti, hogy melyik szekcióban csemegézik majd.

 

Régi-új helyszín is újra a palettán, hiszen az elmúlt 12 esztendő felét a Vörösmarty moziban töltötte a fesztivál, ahová, illetve a helyére jelenleg Örökmozgó néven térnek vissza a kísérőprogramok, melyek közül talán a legfontosabb az Európai Filmakadémia előző évi rövidfilm-kategóriájának teljeskörű levetítése, amely Magyarországon kizárólag a BuSho fesztiválon látható. A megújult Budapest Rooftop Cinema Corvin Club mellett szintén új helyszín lesz a Puskin mozi szomszédságában található Fészek Klub, ahol a nyitó és záró koncertet rendezik meg a Kőbányai Zenei Stúdió részvételével, de hétközben visszatérhetünk majd a legendás Trafikba is, a Mikszáth térre. Kedden a Blue Cold Jalapeños zenekar nyitja majd meg a fesztivál zenei részlegét, akiket saját bevallásuk szerint a Red Hot Chili Peppers iránti szeretet és tisztelet hozott össze. Két nappal a legendás banda budapesti koncertje előtt itt a bemelegítő ráhangolódás! Csütörtökön, pedig, a Trafik Klubban a hazai legújabb hullámú punk-zenekarok közül egyéni stílusával, eredetiségével kiemelkedő Zseton Pityu and the Cash koncertje következik. Végül a fesztivál zárásaként a 2015-ös Hangfoglaláson debütáló Zsuzsi Mosolyog zenekar lép fel.

 

 

A 12. BuSho fesztivál augusztus 30-án, kedden este 19:00 órakor veszi majd kezdetét a megnyitóval és az azt követő tavalyi díjnyertesek vetítésével a Puskin mozi nagytermében, és szeptember 3-án, szombaton ugyancsak 19:00 órakor a díjkiosztóval zárul, ahol az összes idei díjazott alkotás megtekinthető lesz majd. A versenyfilmeket a korábban már jól megszokott rendben, 3 nap alatt, 15 egyórás blokkban tekinthetik meg az érdeklődők a Puskin Mozi Amarcord termében, majd esténként az ismétlő vetítéseken a Budapest Rooftop Cinema szervezésében, a Corvin Clubban. A kísérőprogramok zömében az Örökmozgóban kerülnek megrendezésre.

 

A fesztiválra jegyeket minden helyszínen lehet váltani, akár előfoglalással is, diákoknak és nyugdíjasoknak kedvezményesen, a fesztivál weboldalán található elérhetőségeken.

 

Támogatók: a Central European Initiative – Közép-Európa Kezdeményezés, a Magyar Nemzeti Filmalap, a Magyar Művészeti Akadémia, a Balassi Intézet, a Pensum, a Biogroup Magyarország Kft., az Osztrák Kulturális Fórum, az Izraeli Nagykövetség és a Staropramen. Együttműködő partnerként a Budapest welcome csomagokat a Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ biztosította. Díjfelajánlóként támogatták a Solide Art Stúdió által készített díjakat az NMHH Médiatanács, a Sziget Kft. és a Soproni Búgócsiga. Médiatámogatók: a Filmvilág, a Filmtekercs, a Fotovideo magazin és a Klub rádió.

 

További információk a rendezvény weboldalán.