Legjobb színésznő díj Molnár Piroskának - Socfest

Legjobb színésznő díj Molnár Piroskának

Olvasási idő: < 1 perc

A hétvégén véget ért 24. Cottbusi Nemzetközi Filmfesztiválon a legjobb színésznőnek járó elismerést Molnár Piroska nyerte el a Szabadesés főszerepéért. A film korábban három díjat nyert az ‘A’ kategóriás Karlovy Vary Nemzetközi Filmfesztiválon, és szeptemberi magyar mozibemutatója óta már több mint 9000 néző látta itthon is.

A cottbus-i filmfesztivál koprodukciós fórumát, a Connecting Cottbus-t a román-magyar Cristina Grosan Egy arany szőrmebunda című első játékfilm-terve, egy mellrákos nő küzdelmének tragikomédiája nyerte.

A kelet-európai film egyik legfontosabb bemutatóhelyének számító filmfesztiválon a Szabadesés főszereplője, Molnár Piroska a legjobb színésznő díját nyerte el kiemelkedő művészi teljesítményéért. A cottbus-i versenyprogramban 12 mozifilm kapott meghívást, a díjakról nemzetközi zsűri döntött. A Nemzet Színésze egyéb elfoglaltságai miatt nem tudta személyesen átvenni a hétvégi díjátadón az elismerést, helyette Pálfi György vette át a díjat.

Pálfi György (Hukkle, Taxidermia, Nem vagyok a barátod, Final Cut – Hölgyeim és Uraim!) legutóbbi, Szabadesés című alkotása a Karlovy Vary Nemzetközi Filmfesztiválon példátlan sikert ért el, elnyerve a zsűri különdíját, a legjobb rendezés díját, valamint az Europa Cinemas Label díjat. A Szabadesés-t többek között a rangos chicagói és londoni filmfesztiválok is műsorra tűzték.

A KMH Film és a POPFILM gyártásában, nemzetközi koprodukciós partnerek bevonásával készült Szabadesés-t a Vertigo Média forgalmazásában a szeptemberi 25-i hazai premierje óta immár több mint 9000-en látták, és továbbra is megtalálható országszerte az artmozik műsorain.