Leonardo DiCaprio alakítása Golden Globe-díjat ért - Socfest

Leonardo DiCaprio alakítása Golden Globe-díjat ért

Olvasási idő: 2 perc

David O. Russell amerikai rendező Amerikai botrány (American Hustle) című filmje volt az idei, 71. Golden Globe-díjkiosztó abszolút sztárja, az 1970-es években játszódó sikerfilm három kategóriában kapott díjat a 2014. január 13-án megrendezett gálán.

Musical/vígjáték kategóriában a legjobb film díját az Amerikai botrány kapta, továbbá a film szereplőgárdájából Amy Adams a musical/vígjáték kategória legjobb női főszereplő díját, Jennifer Lawrence pedig a legjobb női mellékszereplő díját kapta. A 23 éves színésznő egyébként a rendező előző filmjében, A napos oldal (Silver Lining Playbook) című alkotásban nyújtott alakításáért Oscar-díjat érdemelt tavaly. A legjobb férfi musical/vígjáték-főszereplő Leonardo DiCaprio lett Martin Scorsese A Wall Street farkasa (The Wolf of Wall Street) című filmjében nyújtott játékáért.

Dráma kategóriában a legjobb férfi főszereplőnek Matthew McConaughey-t ismerték el a Mielőtt meghaltam (Dallas Buyers Club) című filmben az AIDS-beteg karakter életre keltéséért, filmbéli társa, Jared Leto amerikai zenész-énekes, a 30 Seconds to the Mars-formáció frontembere pedig a legjobb férfi mellékszereplő díját kapta.

Az ezévi Golden Globe-gálán a legjobb drámai filmalkotás díját a 12 év rabszolgaság (12 Years a Slave) című 18. században játszódó feketedráma kapta. A legjobb női főszereplő dráma kategóriában Cate Blanchett lett Woody Allen Blue Jasmine című filmjében nyújtott alakításáért. A 78 éves Allent egyébként életműdíjjal ismerték el, de a művész ezúttal sem jelent meg átvenni elismerését, akárcsak korábbi két Golden Globe- és négy Oscar-díja esetében. Helyette Diane Keaton vette át az elismerést, aki egy kellemes beszéddel szórakoztatta a közönséget.

A legjobb rendező elismerésével a mexikói Alfonso Cuarónt tüntették ki a Gravitáció (Gravity) című űrfilmért, a legjobb forgatókönyv díját pedig Spike Jonze rendező-forgatókönyvíró vitte haza A nő (Her) című film forgatókönyvéért. A legjobb külföldi film díját a Paolo Sorrentino rendezte A nagy szépség (La grande bellezza) című, Európai Filmdíjjal kitüntetett olasz alkotás vitte el. A legjobb animációs film elismerésével a Jégvarázs (Frozen) térhetett haza.

Az Arany Glóbusz-díjakat 1944 óta adják át a film fővárosában, Los Angelesben. Az idei ceremónia előtt néhány órával csőtörés miatt elázott a vörös szőnyeg jelentős része, de még a sztárok bevonulása előtt orvosolták a problémát. A 2014-es, Amy Poehler és Tina Fey vezette gálát nem közvetítette magyar csatorna, korábban az HBO sugározta élőben. A díjátadón elismerést adott át, illetve filmet konferált fel többek között Philomena Lee ír asszony, a Philomena című film ihletője, Niki Lauda egykori Forma-1-es osztrák bajnok, Jessica Chastain és Johnny Depp amerikai színészek. Három terhes színésznő, Olivia Wilde, Kerry Washington és Drew Barrymore gömbölyödő pocakkal jelent meg az ünnepségen.