Oscar-nevezett lett az Ida - Socfest

Oscar-nevezett lett az Ida

Olvasási idő: < 1 perc

Az elmúlt évek legsikeresebb lengyel alkotását, az Idát (12) eddig több mint negyven országában mutatták be, vagy mutatják be az elkövetkező hónapokban.

Pawel Pawlikowski alkotása az Egyesült Államokban a legnagyobb bevételt elért lengyel mozi a rendszerváltás óta. 3,5 millió dolláros bevételével egyben az idei év egyik legnézettebb idegen nyelvű filmje. Népszerűségét tovább lendítheti, hogy Lengyelország ezt a filmet indítja a 2015-ös Oscar-díjátadón a legjobb idegen nyelvű film kategóriában. Az Ida a hazai mozikban szeptember 11-től látható.

A ’60-as években egy lengyel kolostorban nevelkedik az árva novícius Ida. A fogadalomtétel előtt, az apácák tanácsára meglátogatja nénikéjét, egyetlen élő rokonát, akivel korábban soha nem találkozott. Wanda Gruz már túl van a fénykorán, de negyvenes alkoholista láncdohányosként is árad belőle a szexualitás, önpusztító életmódjához mindig talál alkalmi partnereket. Wanda néhány évvel korábban még nagyhatalmú ügyészként a rendszer ellenségeit küldte a halálba, de mostanra kegyvesztetté vált. Akkor találkozik unokahúgával, amikor mindketten válaszúthoz érkeznek: identitásuk és jövőjük meghatározásához szembe kell nézniük a múltjukkal.

Ida most tudja meg, hogy zsidó, szüleit meggyilkolták a német megszállás alatt. Wanda adta be az apácákhoz, hogy neki ne kelljen naponta szembesülnie a családja tragédiájával. A két nő útra kel, hogy kiderítsék, hogyan haltak meg rokonaik és végre tisztábban lássák a saját helyüket a világban.

A lengyel filmiskola legnagyobb alkotásainak stílusában fogant Ida megrendítő, kiemelkedő képi világú dráma, amelyben a két nő intim története finoman összefonódik a közép-európai történelmi háttérrel.

Főszereplők: Agata Kulesza, Agata Trzebuchowska, Dawid Ogrodnik, Jerzy Trela

Forgatókönyv: Pawel Pawlikowski, Rebecca Lenkiewicz
Fényképezte: Ryszard Lenczewski, Lukasz Zal
Producer: Eric Abraham, Piotr Dzieciol, Ewa Puszczynska
Zene: Kristian Selin Eidnes Andersen
Vágó: Jaroslaw Kaminski

Gyártó: Opus Film, Phoenix Film Investments
Hossz: 80 perc
Forgalmazza: Mozinet

Korhatár: 12 éven aluliak számára nem ajánlott.