Oscar-díjra jelöltek egy magyar rövidfilmet - Socfest

Oscar-díjra jelöltek egy magyar rövidfilmet

Olvasási idő: 2 perc

Tegnap délután végre kihirdették a várva várt Oscar®-díj jelöltjeit! Magyarokként nagyon büszkék lehetünk, ugyanis a Mindenki című magyar rövidfilmet is Oscar®-díjra jelölték az ’élő szereplős rövid filmek’ kategóriájában. Szívből gratulálunk a film alkotóinak! Emellett rekordszámú jelölést gyűjtött be Ryan Gosling és Emma Stone bűbájos szerelmes filmje, a Kaliforniai álom.

A Kaliforniai álom behozta a Titanic és a Mindent Éváról című filmek rekordját, vagyis összesen 14 jelölést kapott az idén az Akadémiától. Ez ritka és fantasztikus eredmény! Damien Chazelle fantasztikus musicalje mögött 8-8 jelöléssel lohol az Érkezés című szintén remek sci-fi, valamint a végső győzelemre is kiemelten esélyes Holdfény. 6-6 nominációval büszkélkedhet tovább az Oroszlán című édesbús filmecske, Mel Gibson visszatérése, A fegyvertelen katona, valamint Kenneth Lonergan érzékeny drámája, A régi város.

Mindenki

És igen, megint van egy Oscar-jelöltünk! Tavaly a Saul fia elhozta a legjobb idegen nyelvű film kategóriájának díját Magyarországnak, idén pedig Deák Kristóf Mindenki című rövidfilmje került be a legjobb öt közé , vagyis februárban ismét lehet szurkolni!

Az egyik legtöbb jelölést Kenneth Lonergan gyönyörű filmje a február 23-án érkező A régi város kapta. A film szinte minden fő kategóriában képviselteti magát, köztük, élete második Oscar®-jelölésének örülhet Casey Affleck, aki nagy eséllyel haza is viheti majd az elismerést a legjobb férfi főszereplő kategóriában. A mozikban már láthat inspiráló A számolás joga című film 3 jelöléssel büszkélkedhet: legjobb film, legjobb női főszereplő (Octavia Spencer) és a legjobb adaptált forgatókönyv díjára esélyes. Chris Pratt és Jennifer Lawrence közös filmje az Utazók is elmondhatja magáról, hogy Oscar®-díj jelölt, ugyanis a legjobb zene és a legjobb díszlet nomináltjai közé került. Kiemelkedően magasan, összesen 8 kategóriában izgulhat majd a tavalyi év legjobb sci-fijének kikiáltott Érkezés, ami a legjobb film, rendező és forgatókönyv mellett a technikai szekciókban is jelen van. A Trollok című animációs film népszerű betétdala a Can’t stop the feeling a legjobb dalok kategóriájban száll versenybe, a Harry Potter világ spin-offja a Legendás állatok és megfigyelésük pedig kétszeresen is örülhet. A tavalyi év sikerfilmjei közül a Sully – Csoda a Hudson folyónt és a Suicide Squad – Öngyilkos osztagot is jelöléssel jutalmazta a Filmakadémia.

A nyertesek neveit február 26-án hirdetik ki Los Angelesben. Az est házigazdája Jimmy Kimmel lesz.

A jelöltekről itt írtunk bővebben: http://socfest.hu/film/aranyszobrokra-fel-2017-oscar-nevezettjei/

Összesítve:

14 jelölés: Kaliforniai álom

8 jelölés: Érkezés, Holdfény

6 jelölés: A fegyvertelen katona, Oroszlán, A régi város

4 jelölés: Fences, Hell or High Water

3 jelölés: A számolás joga, Jackie

2 jelölés: Florence – A tökéletlen hang, Az ember, akit Ovénak hívnak, Kubo és a varázshúrok, Vaiana, Legendás állatok és megfigyelésük, Utazók, Zsivány Egyes – Egy Star Wars történet, Mélytengeri pokol

1 jelölés: Captain Fantastic, Elle, Loving, Éjszakai ragadozók, 20th Century Women, A homár, A homok alatt, Tanna, Toni Erdmann, Az ügyfél, Életem Cukkiniként, A vörös teknős, Zootropolis – Állati nagy balhé, Ave, Cézár!, Silence, Szövetségesek, Star Trek – Mindenen túl, Suicide Squad – Öngyilkos osztag, Trollok, Jim: The James Foley Story, 13 óra – Bengázi titkos katonái, Sully – Csoda a Hudson folyón, Doctor Strange, A dzsungel könyve

A jelöltek addig izgulhatnak, mi pedig szoríthatunk kedvenceinkért!