Rövidfilmek éjszakája - Socfest

Rövidfilmek éjszakája

Olvasási idő: 2 perc

Március 13-án az Ankertben hét komoly fesztiválsikert elért, magyar rövidfilmet mutatnak be a Friss Hús 3.0 Opening Night alkalmából. A Short Shots Hungary elképesztően erős válogatását Budapest legrövidebb éjszakáján tárják a közönség elé.

Sokat hallhattunk ezekről a rövidfilmekről: ők képviselték Magyarországot a világ legfontosabb filmfesztiváljain. Berlin, Cannes, Toronto, Sundance és a többi rangos fesztivál közönsége ezeken a műveken keresztül ismerhette meg Budapestet. Miért ezekre a rövidekre volt kíváncsi a világ? Mit üzennek rólunk ezek a filmek? Miért ezek voltak a legsikeresebb alkotások? Merre tart Magyarország, mi foglalkoztatja az alkotókat, milyen a kreatív közeg itthon? Ezekre a kérdésekre keressük a válaszokat az alkotókkal és a kritikusokkal.

Mikor?

MÁRCIUS 13-án, pénteken
18.00 / Short Shots Hungary rövidfilm válogatás – első vetítés
19.30 / Short Shots Hungary rövidfilm válogatás – második vetítés

Hol?

ANKERT (1061 Budapest, Paulay Ede utca 33.)

A filmek rövid ismertetői:

Bucsi Réka: Symphony no. 42 10’ (2014)
Berlinale Shorts Competition, 64th Internationale
Filmfestspiele Berlin, Sundance, Oscar Nomination

A film rendhagyó narratívát használva, 47 különböző jeleneten keresztül mutat be egy szubjektív világképet. Környezetünk irracionális összefüggéseit fejezik ki az asszociációkkal összefűzött, rövid események.

Fabricius Gábor: Sintér 12’ (2014)
Toronto International Film Festival, Short Cuts
Budapesten vagy megnyúznak, vagy te nyúzol meg valakit. Egy kidobó története, aki kilakoltatásoknál vállal munkát, de mégsem megy minden simán…

Ferge Roland: El 10’ (2014)
Berlinale Generation,
64th Internationale Filmfestspiele Berlin

Az emberekben a kilátástalanság érzete csak fokozódik. A jövőkép elhomályosul, és egész korosztályok, egyre fiatalabb generációk döntenek úgy, hogy elhagyják az országot.

Hörcher Gábor: Ricsi 15’ (2014)
Clermont-Ferrand International Short Film Festival
Egy fiatal srácnak barátai búcsúbulit rendeznek. Az útra, amire indul, édesanyja pakol helyette.

Kárpáti György Mór: Provincia 20’ (2014)
Cannes Cinéfondation
Ottó egy élelmiszerüzlet áruszállítója. Autója lerobban egy tanyánál, ahol régészek laknak. Amíg az autót javítják, Ottó eltölt egy napot a római kori ásatáson.

Szabó Simon: A fal 10’ (2014)
Tampere Short Film Festival, EFA nominated
Laci egy 16 éves, alkalmi munkákból éldegélő cigány fiú. Egy napon kőművesmunkát kap; egy falat épít több társával együtt, végül megkérik, hogy ő fejezze be. Ekkor pillant be először a fal mögé…

Szőcs Petra: Kivégzés 14’ (2014)
Cannes International Film Festival
Két testvér, Orsi és Örsi kedvenc időtöltése, hogy barátjukkal együtt újra és újra eljátssza a diktátor és felesége televízióban látott, számukra viccesnek ható tárgyalását és kivégzését. Mindeközben – elejtett szavakból – kiderül, hogy a szüleik válófélben vannak, így az „ország atyja” elvesztésének élménye keveredik a valóságos szülő elvesztésének érzéseivel.

Az esemény facebook oldalán még több információt találsz!