Szabó Simon kisfilmje a Viktória előtt - Socfest

Szabó Simon kisfilmje a Viktória előtt

Olvasási idő: < 1 perc

Október 2-től látható a Viktória – A zürichi expressz  (16) a mozikban, amelynek egyik szereplője Szabó Simon, akire a közönség jól emlékezhet többek között a Moszkva tér-ből, vagy az idei év legnagyobb magyar sikeréből, a Megdönteni Hajnal Tímeát-ból. A színészkedés mellett Szabó rendez is, így tehetségéről most duplán győződhetnek meg a nézők: legfrissebb rövidje, a Fal a Viktória kísérőfilmjeként kerül a mozikba.

Bár az alkotás csak most debütál országosan a hazai közönség előtt, már eddig is szép nemzetközi sikert aratott: díjat nyert a finnországi Tampere Rövidfilm Fesztiválon, így automatikusan jelölték az Európai Filmakadémia idei rövidfilm díjára. A Fal nem csak alkotójában, de tematikájában is passzol a Viktória-hoz. A történet főszereplője a 16 éves Laci (Tóth Sándor) egy alkalmi munkákból élő cigány fiú. Társaival együtt kőműves munkát kap, egy falat kell építenie. Az építmény befejezésekor pillant be először mögé, amikor ledöbbentő felfedezést tesz.

Szabó a főszerepre azt a Tóth Sándort kérte fel, akit jól ismerhetünk Groó Diana Vespa című alkotásából. Társai nem színészek, hanem valódi építőmunkások, a forgatás környékén élő amatőrök voltak. A Fal gyártója a Proton Cinema, producerei Petrányi Viktória és Berkes Juli, operatőre pedig Czomba Albert, aki a rendező első nagyjátékfilmjét, a Papírrepülők-et is fényképezte.