Jáksó László a számítógépes játékokról - Socfest

Jáksó László a számítógépes játékokról

Olvasási idő: 2 perc

Népszerű műsorvezető és képzett számítógépes szakember. Jáksó László gimnazista kora óta programozónak készül, emellett pedig a számítógépes játékok és animációs sorozatok rajongója. Kedveli a humoros rajzfilmkaraktereket, így a Nickelodeon Rabbids szériájának féktelen vérnyulai is rendszeresen a képernyő elé ültetik. Az őrült nyuszik először egy videojátékban tűntek fel, amelyet természetesen Laci is jól ismert.

Jáksó László gimnazista kora óta ír számítógépes programokat, saját bevallása szerint egyetlen napot sem bírna ki gép nélkül. „Mindig is kocka voltam, addig tudnék a képernyő előtt ülni, amíg éhen nem halok.” – viccelődött a műsorvezető. „Amikor még nem volt gépem, egy spirálfüzetbe írtam a különböző, saját készítésű számítógépes programjaimat. Gimnazistaként egy kastélyban mászkálós játékot is készítettem, ahol kulcsokat és virágokat kellett összegyűjteni.” – árulta el Laci, aki mások számítógépes programjai iránt is élénken érdeklődik.

fb_jakso_laszlo„A videojáték-készítést igazi művészetnek tartom, a számítógépes játékokban az érdekel a legjobban, hogyan lehet grafikai programokkal különleges világokat és szörnyeket teremteni, amelyek teljesen magukkal ragadják az embert –mesélte Jáksó, aki hozzátette, hogy a Nickelodeon nagysikerű Rabbids sorozatának karaktereivel is egy videojátékban találkozott először. „A Rayman Raving Rabbids játékban láttam először a vagány és totál őrült, vicces nyulakat. Most hogy már saját rajzfilmsorozatuk van, még inkább szerethetem őket.”

A sztár gyerekkorában is előszeretettel nézett rajzfilmeket. „A Lolka és Bolka hamar belopta magát a szívembe. Akkora hatást gyakorolt rám, hogy 20 évvel később műsorvezetőként igazi Lolka frizurával tündököltem” – nevetett Laci, aki felnőtt korában is az animációs sorozatok megszállottja maradt.

„Hatalmas sorozatrajongó vagyok, különösen a humoros szériákat szeretem: egy rajzfilm szerintem akkor jó igazán, ha megnevettet. Manapság – ráadásul – sok esetben úgy készítik a gyerekműsorokat, hogy a szülők is élvezettel nézhessék őket. A Madagaszkár pingvinjei nálam mindent visznek, különösen a Kowalski szinkronhangját adó Kerekes Józseffel. A Rabbids furcsa vérnyulai is gyorsan belopták magukat a szívembe, nagyszájúak, ijesztőek és esetlenül bájosak is egyben. Az ő kalandjaik is végtelenül szórakoztatóak.”– árulta el a műsorvezető, aki elsősorban programozóként képzeli el a jövőt.

„Világ életemben a programozás érdekelt a legjobban, közben eltöltöttem 20 évet a rádióban és a képernyőn is. Az informatikai érdeklődésem a televíziózás mellett is megmaradt, most pedig az a szándékom, hogy továbbképzem magam: az is megfordult a fejemben, hogy elvégzek egy második egyetemet – mesélt terveiről Jáksó Laci, majd hozzáfűzte: ”nagyon zavarna, ha nem lenne számítógépem, de akkor sem esnék kétségbe: előkapnék újra egy spirálfüzetet”.