Zombi apokalipszis - Socfest

Zombi apokalipszis

Olvasási idő: 2 perc

Számtalan amerikai mozi született már a zombikról, az eddigi legnagyobb kasszasikernek viszont a Holtak hajnala nevezhető. A közelmúltban hatalmas sikert arató vámpír-filmeket és sorozatokat azonban most felváltják az élőhalottak.

Hazánkban forgatták Brad Pitt főszereplésével a World War Z című filmet, amely 2013-ban kerül a mozikba. A trailer alapján a film meghozhatja a világsikert a többi zombis produkciónak is.  Magyarországon még nem mutatták be, de az USA-ban már harmadik évadja megy The Walking Dead című sorozatnak az AMC csatornán. Természetesen pár lelkes magyar rajongónak hála, a nagyobb videómegosztókon már felirattal is elérhetőek a különböző részek.

A történet főszereplője Rick Grimes (Andrew Lincoln) egy Atlanta melletti kisváros seriffje. Ricket lövés éri, kómába esik. Amikor a kórházban magához tér, a hely teljesen üres, egy lelket sem talál benne, csupán harci nyomok és hullák tömegei árulkodnak arról, hogy valami szörnyűség történt. A férfi hazaindul, hogy megkeresse családját, de útközben furcsán mozgó tetemekkel találkozik. Végül segítőre lel, és kiderül, hogy a világot egy szörnyű vírus támadta meg, amelynek hatására az emberek haláluk után vérszomjas járkálókká változnak.

Rick – igazi seriff módjára – a családja felkutatására indul. Felesége, Lori (Sarah Wayne Callies) és fia, Carl (Chandler Riggs) életben vannak, a város közelében vertek tábort. Ők azonban már rég feladták a reményt, hogy ismét láthatják Ricket. A túlélésért folyó harc megkezdődik, ám csupán a zombik fejének szétlövésével lehetséges a menekülés.

A sorozat nem hoz kiemelkedő színészi alakításokat, de ezt a legtöbb esetben a forgatókönyv sem teszi lehetővé. A karakterek állandó hibákat követnek el, a zombi apokalipszis túlélési szabályait – már amiket el tudunk képzelni – rendszerint megszegve, észérveknek ellentmondva cselekednek, természetesen a meglévő következményekkel együtt. A mű ezzel az eszközzel próbálja meg fenntartani a második évadban egyre lankadó izgalmat. Szereplőink a harmadik évadra azonban, kellő tapasztalattal a hátuk mögött, tökéletes zombigyilkoló csapattá alakulnak át.

Legnagyobb elismerésemet a sminkeseknek sikerült kivívniuk. Minden egyes zombi megjelenítésére nagy gondot fordítottak a filmben. Lehet akár egy-két másodperces snitt is, az arcok, a foszladozó test mindig részletesen ki van dolgozva. A Facebook-on nem rég többek által megosztott csinos lány zombivá sminkelésének képei is a The Walking Dead forgatásán készültek.

A 2012-es évben a zombiláz nemcsak a filmekben hódított az USA-ban. A polgárok egy zombi apokalipszisről kezdtek el beszélni, a számos, kannibalizmussal járó incidensek hatására. Az államokban rövid időn belül több esetben is ettek a támadók az áldozataikból. Maimiban egy fiatal férfi például egy hajléktalan arcából lakmározott, az idősebb férfi szerencsére túlélte. Másik esetben egy 21 éves egyetemista gyilkolta meg lakótársát, elfogyasztva annak szívét és agyát. Ekkor kezdték meg egy pornósztár felkutatását is, akit az élettársa brutális meggyilkolásával gyanúsítanak. Az emberek több városban is zombiknak öltözve jelentek meg, sok esetben érkeztek támadástól félő emberek telefonhívásai is. Az amerikai járványügyi központnak júniusban tehát közleményt kellett kiadnia, hogy nem tud olyan vírus létezéséről, amely képes újraindítani a holtakat, vagy zombikhoz hasonlító tüneteket okozna.