Újra úton a Mediawave! - Socfest

Újra úton a Mediawave!

Olvasási idő: < 1 perc

Folytatódik a Mediawave tavaly sikeresen útnak indított online filmfesztiválja, a filmekre március 31-ig lehet szavazni. A nyertes alkotások megtekinthetőek lesznek majd a 25. Mediawave Film és Zenei Együttléten is.

Ötven film – 15 kisjáték-, 21 dokumentumfilm, 14 animációs, kísérleti és táncfilm – tekinthető meg eredeti nyelven, angol felirattal az alábbi linket követve.

Az Úton Online Filmfesztivál nem azonos a Mediawave Nemzetközi Film és Zenei Együttlét “klasszikus” nemzetközi és magyar versenyével, de vannak filmek, melyek mindkét versenybe bekerültek (ez jelölve van az adott filmek adatlapján).

Sok izgalmat ígérnek a kisjátékfilmek. A Nepálból, Lengyelországból, Dániából, Németországból, Romániából, Spanyolországból, Franciaországból és Magyarországból érkező filmek által bemutatott, közvetített témák, kulturális hátterek szintén különlegesek. Külön kiemelendő a lengyel részvétel, amely a filmfesztivál ‘’klasszikus” részében is szembetűnő.

Az animációs és kísérleti filmek kevéssé tűntek frekventáltnak az Úton kategória szempontjából, de meglepetésre ide is kerültek gyöngyszemek a 11 filmből álló válogatásba, köztük iráni, spanyol, belga, német, szlovák és török filmekkel. Szórakoztatóak és elgondolkodtatóak, netalán talányosak és megfejtést igénylők.

A dokumentumfilm-válogatásban mély érzelmek, rejtett világok, hiteles életképek elevenednek meg a képkockákon és tárják elénk főként a kisebbségi népek helyzetét, mely témát a Mediawave már a kezdetektől különös figyelemmel karol fel. Szó van argentin hegyvidéki tájakról, életekről, lengyel vándorcirkuszosokról és lemezborítókról, végtelenbe vesző szibériai sorsokról, a baskír nyelv rejtelmeiről, és a magyar valóságról. Korrajzok és sorsdokumentációk: érdemes kitekintenünk és bepillantanunk, mert van mit tanulnunk.

Az Úton Online Filmfesztivál nyertes alkotásai megtekinthetőek lesznek a komáromi Monostori Erőd mozitermeiben is, a 25. Mediawave Film és Zenei Együttléten április 28. és május 2. között.

További információkat a Mediawave honlapján  és Facebook oldalán találhattok!