Etyek-Budai Pezsgőszalon a Vino Pianoban - Socfest

Etyek-Budai Pezsgőszalon a Vino Pianoban

Olvasási idő: 2 perc

A Winelovers tematikus rendezvénysorozatának júniusi állomása a Pezsgő Szalon, melyhez a Vino Piano borbár is csatlakozott. Ha nyár és pezsgő, akkor ezen az állomáson az Etyek-Budai borvidéket és Champagne-t ismerhetik meg jobban a buborékkedvelők.

pesAz egész hónapon át tartó rendezvénysorozat alapkoncepciója, hogy bár a pezsgő az ünnep megkoronázása, érdemes kinyitni egy palackkal magáért az ital élvezetéért is bármely napon az évben. Főleg nyáron, amikor kifejezetten jól tud esni egy jégbe hűtött pezsgő, vagy akár egy gyöngyöző vagy habzóbor.

A Vino Piano Gellért téri Borszalonja különleges programmal várja június 25-én a pezsgőrajongókat. A helyszín adta lehetőséget kihasználva párhuzamosan két szálonfut a rendezvény. A felső szinten témába illő előadások és mesterkurzusok zajlanak majd, míg az alsó részen kötetlen sétálókóstoló lesz.

Champagne Franciaország leghíresebb pezsgőkészítő borvidéke, melynek neve összefonódott a hagyományos módszerrel készülő, azaz palackban erjesztett és érlelt pezsgőkkel. Bár ma már a világ minden területén készítenek így pezsgőket, legnagyobb presztízzsel még mindig a híres Champagne-házak pezsgői bírnak.Ezt a témát járja körbe, illetve mesél saját champagne-i tapasztalatairól a Junibor Egyesület Elnöke, Hernyák Tomi, Rókusfalvy Palkó pedig egy izgalmas kérdéskört boncolgat majd Mit tud az újvilági Pinot Noir? címmel. Az új generáció mellett előadást tart Kálna István, az etyeki Kálna Pincétől, aki a saját készítésű kézműves pezsgőivel mutatkozik be.

A borászatok képviselői a mesterkurzusokhoz illő izgalmas borokkal készülnek. Itthon talán az Etyek-Budai borvidék adottságai, leginkább a meszes talaj, ami kedvez a pezsgőkészítésnek, ezért sokszor párhuzamba hozzák a francia etalonnal. A talajból származó karakteres savakat kihasználva egyre több pincészet készít pezsgőt, illetve habzóbort ezen a területen.

A hazai legszélesebb pezsgő szortimenttel rendelkező Törley Pincészet is vendégünk lesz, mellette pedig egészen kis családi pincészetek képviselik az itthoni pezsgős borvidéket. Az este folyamán a következő borászatok tételeit kóstolhatjuk: Kertész Pince, Kálna Pince, Gombai Pince, Kattra Pince, Törley Pezsgőpincészet. A kiállítók legalább 2-2 meglepetés tétellel készülnek és lesznek debütáló pezsgők, melyek az eseményen mutatkoznak be először.

Megéri tehát a június utolsó csütörtök estéjét a Vino Pianoban tölteni, ahol egy kicsit elkalandozhatunk a hazai buborékok világába, a kóstolás mellett pedig érdekes, nemzetközi kitekintőkkel színesített pezsgős előadásokat hallgathatunk.

További részletek a Wine and Art Magazin honlapján, valamint az esemény facebook oldalán.