Mézeskalácsváros a Bálnában - Socfest

Mézeskalácsváros a Bálnában

Olvasási idő: 2 perc

Budapest egyik legkedvesebb karácsonyi programját, az idei Mézeskalácsvárost százötvenen építették föl a Bálnában. A kivilágított város az Égbolt című interaktív videoinstalláción áll, 100 m2 alapterületen. A résztvevők önként vállalták a feladatot, szabadidejükben tervezték meg és építették házaikat. Bárki, bármit készíthetett, a szervezőknek mindössze egy kérésük volt: minden épület alapanyaga mézeskalácstészta legyen. A városban van mézeskalácsegyetem, templom, lovas szobor, repülőgép, vonat, óratorony, angolkert, múzeum, curlingpálya. A legnagyobb mézeskalácsépület 1,5 m x 70 cm, de vannak olyan házak is, amelyek kicsik, ám aprólékosan kidolgozott részleteikkel, tetejükön kirajzolt csipkékkel, az udvaron berendezett életképekkel tűnnek ki a környezetből.


kepAz Égbolt egy interaktív tér, amely egy felhőrendszerből, egy videokamerából és projektorokból áll. A szerkezet része egy freskó, melyet Keresztesi Barbara rendhagyó módon a padlóra festett. A szoborra kamerát állítottak és projektoron át ennek megfordított képét küldik ki a különleges struktúrájú betonfalra. Az installáció együttműködést és önzetlenséget igényel a látogatótól, mert a falra vetített kép csak akkor elevenedik meg, ha valaki rálép a freskóra és bolyongani kezd a felhők között. De önmagát akkor sem láthatja, csak mások élvezhetik, amint ő az egekben jár.

Az alkotók Keresztesi Barbara és Keresztesi Judit, szenvedélye a kortárs művészet és annak közösségi élménnyé tételé. Első kezdeményezésük egy lépcsőházban készülő hatalmas, a lakókkal együtt létrehozott naptár volt, de a nevükhöz fűződik a töklámpa fesztivál is. A Mézeskalácsvárost idén ötödszörre építik fel. A “telkek” leggyakrabban A4-es lap méretűek, de érkeztek ennél nagyobb épületek is. Elkészült a Szent István Egyetem és az Iparművészeti Múzeum süti-változata, a külföldi nevezők pedig csomagban küldhették el a mézeskalácsházukat, Párizsból és Stuttgartból is jöttek remekművek.
A kiállítás ingyenesen látogatható, december 16-tól január 16-ig, 16:00-tól 19:45-ig. Mézeskalácsváros december 24-26-ig, december 31-én és január 1-én zárva tart, de a Közraktár utca felől, az üvegbuborékon át ekkor is látható, mert a várost az ünnepek alatt is kivilágítják. Mézeskalácsváros lakóinak kalandjait a Facebookon is követhetitek!