Érik a szőlő... - Socfest

Érik a szőlő…

Olvasási idő: 2 perc

Múlt héten egy ismert népdal ihlette meg a főcímet, és ez most sincsen másként, mivel észrevettem, hogy elég sok népdal szól az őszről, így érintőlegesen a gyümölcsökről is. Az e heti téma, tehát a szőlő köré épül.

 

Camembert-saláta szőlővelCamambert-saláta szőlővel

Hozzávalók

  • 20 dkg camambert
  • 20 dkg szőlő
  • 20 dkg majonéz
  • 2 dkg mandula
  • 1 evőkanál porcukor
  • kevés só, bors

A megmosott szőlőt az egycentis kockákra vágott camamberttel egy tálba tesszük. A mandulát durvára törjük, összekeverjük a porcukorral, majd hozzáadjuk a majonézt. Jól behűtjük.

 

Szőlős csirkecomb

Hozzávalók

  •  1 kg krumpli
  • 2 fej lilahagyma
  • 6 csirkecomb
  • 1 fej fokhagyma
  • 1 pohár száraz rozé
  • 1 fürt szőlő
  • maréknyi dióbél
  • púpos evőkanál mustár
  • só, bors
  • néhány ág friss kakukkfű

A rozét összekeverjük a mustárral. Az előfőzött burgonyát, a negyedelt hagymát, a gerezdjeire szedett fokhagymát, a diót és a szőlőt egyenletesen eloszlatjuk a tepsiben úgy, hogy kakukkfű is kerüljön mindenhová. Az egészet meglocsoljuk a mustáros öntettel. A tetejére fektetjük a csirkecombokat, amiket sózunk, borsozunk, szükség esetén bezsírozunk. Az edényt alufóliával letakarva körülbelül 50 percig sütjük.

 

Nagy Feró desszertjeSzőlős finomság

Hozzávalók

  • 1 kg fehér szőlő
  • 1 csomag kelt tészta
  • 20 dkg marcipánmassza
  • 2-3 evőkanál vaj és ugyanennyi porcukor

A tésztát egy sütőpapíron kitekerjük és belefektetjük egy tepsibe. A szőlőszemeket eloszlatjuk, ráreszeljük a marcipánt, meghintjük porcukorral és meglocsoljuk olvasztott vajjal. 170 fokon 15-20 percig készre sütjük.