Idén is többezer négyzetméternyi fal újulhat meg - Socfest

Idén is többezer négyzetméternyi fal újulhat meg

Olvasási idő: 2 perc

800 négyzetméternyi fal kifestéshez elegendő festéket, valamint a felületre tervezett egyedi design-t és az önkéntesekkel történő közös festés élményét nyerhetik meg a pályázók idén is a településszépítő pályázaton. A civil szervezetek, óvodák, iskolák és önkormányzatok közösségi tereinek megújítása érdekében meghirdetett felhívás nyílt, amelynek nyertesét a zsűri a kategóriánként a legtöbb szavazatot elnyerő pályázók közül választja ki. A Let’s Colour Településszépítő Egyesület az elmúlt években tapasztalt kiemelt érdeklődésre való tekintettel döntött úgy, hogy idén is meghirdeti pályázatát két kategóriában.

2013-ban összesen 38 pályázat érkezett az ország minden megyéjéből, a résztvevők pedig ötvenezernél több szavazatot gyűjtöttek. Tavaly az internetes szavazás alapján három győztest hirdetettek ki, egy pályázó pedig különdíjat is kapott a Holland-Magyar Kereskedelmi Kamara jóvoltából. A nyertes pályázatok megvalósítása mellett tavaly a budapesti Kerepesi úti betonkerítés kifestése volt a projekt legnagyobb vállalkozása, amelynek kivitelezésében közel száz önkéntes is részt vett. Az 500 méter hosszú betonkerítés szürkesége immár a múlté, a környék a festésnek köszönhetően egészen új arcát mutatja.

Harc a szürke felületek ellen

A korábbi évek gyakorlatával megegyezően az idei pályázatra is bármely hazánk területén élő közösség jelentkezhet, amelynek célja, hogy a környezetében lévő elszürkült, leromlott állapotú falfelületet színekkel varázsolja újra. A Let’s Colour Településszépítő Egyesület felhívására bármilyen társadalmi szervezet, önkormányzat, valamint több emberből álló ad hoc csoportosulás – például társasházak, lakóközösségek, polgár jogi társaságok, baráti közösségek – is jelentkezhet.

A kritériumok egyszerűek: a jelentkezőknek biztosítani kell a helyszínként szolgáló falfelületet, amely egy közösség életében központi szerepet tölt be, valamint a csapatot, amelynek tagjai önkéntesként elvégzik a festést. A felület nem lehet négy méternél magasabb, hogy különösebb speciális felszerelés nélkül, a hétköznapi emberek is le tudják festeni. A győztesek ötletük megvalósításához 800 négyzetméternyi falra elegendő festéket, professzionális designterveket, műszaki szakértőt és a festés teljes levezénylését kapják, valamint az élményt, amely a közös, önkéntes színesítéssel jár.

Kategóriák

A pályázók két, egymástól teljesen független kategóriában küzdenek meg a szavazatokért. A kategóriákat az egyes települések lélekszáma alapján határozza meg az egyesület, az alábbiak szerint:

• I. kategória: legfeljebb 10.000 lakosú települések
• II. kategória: 10.000 lakos feletti települések

Határidők

A pályázatok feltöltési ideje: 2014. május 5. 0:00-tól – június 1. 24:00-ig. (a megadott határidőn belül bármikor feltölthetőek a pályázatok, a beérkezés sorrendje nem számít).
Szavazási időszak: 2014. június 2. 0:00-tól – június 22. 24:00-ig.
Eredményhirdetés: 2014. június 23. 16:00
Nyertes pályázatok megvalósítása: 2014. szeptember 7-ig

Pályázatok elbírálása

A pályázatokat a www.letscolour.hu weboldalon kell felölteni az erre szolgáló menüponton keresztül. A jelentkezések feltöltési időszakát követően a pályázatokra három héten keresztül az interneten keresztül lehet szavazni. Az online szavazás eredményeként a kategóriák 3-3 legtöbb szavazatot kapott pályázata döntőbe kerül. A döntőbe jutott, kategóriánként 3 legjobb pályamunkát szakmai zsűri értékeli, a nyerteseket ez alapján hirdeti ki az egyesület.

A Let’s Colour projekt

A Let’s Colour projekt elsődleges célja: színt vinni az emberek életébe. A Let’s Colour Településszépítő Egyesület érdeke, hogy színessé varázsolja a közösségek által nap, mint nap használt tereket, legyen szó elhanyagolt városházáról, vidám gyerekzsivajtól hangos óvodáról, a falu orvosi rendelőjéről, vagy akár egy lehangoló látványt nyújtó betonkerítésről. A színek csodákra képesek, a megszínesített közösségi terek pedig új lendületet visznek az ott élők mindennapi életébe, inspirálnak és energiát adnak.

A Let’s Colour 2011-ben vette fel először a harcot a szürkeséggel szemben. Látva az óriási érdeklődést, valamint azt a megható és példaértékű összefogást, amelyet a pályázók bemutattak, a Let’s Colour Településszépítő Egyesület a Dulux-szal karöltve 2012-ben, 2013-ban is tovább folytatta a mozgalmat, és idén is meghirdeti országos szintű pályázatát.