Hódoltunk - Interjú a Reketye Sörfőzde vezetőivel - Socfest

Hódoltunk – Interjú a Reketye Sörfőzde vezetőivel

Olvasási idő: 4 perc

Megnyitotta kapuit a Reketye Sörfőzde. Első, saját főzetük debütálására a Jónás Kézműves Sörházban került sor, de hamarosan a FőzdeFeszten is megkóstolhatjátok a Ravasz Hód nevet viselő barna sörüket. A Reketye testvérekkel és sörfőzőjükkel Varsányi Vikivel beszélgettünk sörfőzésről, a kézműves sörökről és a Hódról.

S.F.: Miért Jónás lett a pubotok neve?

Reketye: Szerettünk volna egy olyan nevet találni, ami a külföldiek számára is befogadható, és könnyen elhelyezhető a kulturális környezetben. Nekik mondjuk a Bálnával való összefüggés (ebben a komplexumban található a hely – a szerk.) annyira nem esik le, mivel az angolul az whale. Magyarul viccesnek tartottuk.

hodS.F.: Ravasz Hód nevű sörötöket most csapoljátok először saját főzetként. Miért így neveztétek el?

Reketye: Barna sör, tehát a színére utal a megnevezés, valamint azért ravasz, mert 6,5%-os alkoholtartalma van, tehát ha becsavarsz belőle egyet-kettőt, akkor már meg tud lepni téged.  Részletesebben Viki, a sörfőzőnk tud beszélni róla.

Viki: Amikor megkóstolja az ember, először jó keserű, testes, de azért nem az a “hú, de alkoholos”, tehát jól csúszik, aromája van. Érezni benne ezeket a dolgokat, de nem az alkohol dominál, tehát igenis ravasz.

S.F.: Hogy kezd el valaki fiatal lányként sörfőzéssel foglalkozni?

Viki: Saját ötlet volt, nincs a családomban hasonló területtel foglalkozó rokon. Élelmiszermérnöknek tanultam, és azon belül a sörfőzés érdekelt a legjobban. Kaptam egy lehetőséget, hogy külföldre menjek szakmai gyakorlatra, és ezzel foglalkozzam. Azóta várok itthon is a lehetőségre, most megkaptam.

S.F.: Eddig bérfőzetben készültek a söreitek. Miért döntöttetek egy saját főzde megnyitása mellett?

Reketye: Ma Magyarországon a kézműves sörfőzés forradalma zajlik. Láttunk korábbi példákat, az Élesztőt, akik úttörők ebben, vagy a Skanzent, a Csak a Jó Sört, akiknek innen is nagy tisztelettel adózunk. De arra gondoltunk, hogy lehetne szélesíteni a palettát. A Jónásra jellemző, hogy nagyon sok italból van olyan szortiment, amit nem nagyon találsz meg máshol. Ez mindenre igaz, az üdítőkre, a dzsúszokra, a szörpökre, vagy például, hogy tündérvizet adunk szénsavas víz helyett.

Kiszól: Kérek egy Hódot! Éppen Hódolok, mert ez a Hódolat Napja.

Sajnos azonban kicsit rapszódikus az ellátása a kézműves söröknek, mind minőségben, mind mennyiségben hullámzó. Van, hogy akarsz kapni 3 hordót, és hoznak egyet. (Megjött a Hód – a szerk.) Az volt az elképzelés, hogy ha mi csináljuk a termelést is, akkor ezt a problémát kiküszöbölhetővé tesszük, és csak magunkat hibáztathatjuk, ha nem lesz megfelelő a sör. Nagyon rövid időn belül megvalósult egyébként a Jónás, nagyjából egy hónap alatt raktuk össze a kocsmát. Utána kezdtük el a sörfőzdét, de az már egy hosszabb, problémásabb, bürokratikus engedélyeztetési folyamatot igényelt. Nagytarcsán találtunk egy helyet, ahol megtudtuk nyitni.

S.F.: Van már kialakult törzsvendég-körötök, akik a Hódért járnak hozzátok?

Reketye: Konkrétan a Hódért még nem, mivel eddig bérfőzet volt, csak korlátozott mennyiségben tudtuk értékesíteni. Ha volt, akkor két hét alatt elfogyott.

S.F.: Milyen kapacitásra terveztek? Csak a kocsma ellátására, vagy később szeretnétek, akár palackozva is értékesíteni?

Reketye: Az az alap, hogy a kocsmát ellássa. Szerintünk a sörünk nagyon jó, ezért úgy gondoljuk, máshol is abszolút vevők lennének rá. A cél, hogy szélesebb körű értékesítésre készüljön.

tablaS.F.: Milyen további főzettervetek van? Mi várható a közeljövőben?

Viki: A Ravasz Hódból már készül egy másik. Ezen kívül készült egy barna láger sörünk, heteken belül bemutatható állapotban lesz. Valószínű, hogy a FőzdeFeszten fog debütálni.  A Ravasz Hód Test Batch 2#-t is itt mutatjuk majd be. Készült egy búzasör is, ami ezen a héten került lefőzésre, 4-6 hét múlva lesz kész állapotban. Jövő héten főzünk egy világos lágert is, a neve: Arany Jónás lesz, nem János.

Reketye.: Jön a tél és ilyenkor a nehezebb, sötétebb, testesebb söröket fogyasztják az emberek, ezért főztük először a barna lágert. Úgy gondoltuk, hogy kellene mellé egy világos (season) sör is, ami befogadható mindenkinek. A nagyközönség számára is szeretnénk sört készíteni, abból viszont minőségit. Jó lenne a hazai sörfogyasztás szintjét emelni kicsit, hogy az emberek keressék a minőséget, és ne csak egyszerűen kérjenek egy világos sört. A rossz sör az ember ellensége – szoktam mondani.

S.F.: Hogyan látjátok, az emberek megfizetik a minőségért a kicsit magasabb összeget?

Reketye: Van, aki igen, van, aki nem – ez mindennel így van. Egyesek gyorsétteremben hagyják ott a pénzüket, mások ugyanannyiért friss, főtt ételt esznek.

Viki: Szeretnénk elérni az embereket a különlegesebb ízekkel, megismertetni velük a minőséget. A klasszikus dolgokba így becsempészünk egy kis fűszert.

SF.: Mit gondoltok, a magyar kézműves sörök felveszik a versenyt a belga sörökkel?

Rekettye: Szerintem agyonverik a magyar kézműves sörök a belga söröket. Ennek az egyik oka, hogy Magyarországra a belga söröknek a Dreherje jön, vagyis a tömegfogyasztásra szánt típusok.  Amit nálunk az emberek kapnak, azok itt készülnek, frissek. Nyilván, ami külföldről érkezik, annak más az íze, megtörhet. Továbbá a kézműves söreink szűretlenek, ha megszűrjük, sok mindent kiveszünk belőle a maradék élesztőn kívül, ami nyilván jót tesz a hosszú távú eltarthatóságának, de az ízének nem feltétlenül.

S.F.: Novemberben lesztek egy évesek. Mire készültök ez alkalomból?

Reketye: Biztos, hogy nagyon nagy bajban leszek november 9-én.

SF.: Sörfőzéskor hány főzést készítetek, mennyi tesztverzió készül, mire eléritek a kívánt ízt?

Viki: Miután az elképzeléshez összeállítjuk az alapanyagokat, kitaláljuk mivel lehet egy-egy hozzávalót kicserélni, és elkezdjük a tesztfőzést. Reménykedünk, hogy elsőre már nagyon közelít, ahhoz, amit elképzeltünk. Természetesen elsőre kis adagokat készítünk, és apránként finomítjuk az összetevőket, hogy elérjük a kívánt eredményt. Vannak programok, amelyek segítenek az arányok meghatározásában. Ezután pedig a kóstolások következnek…

Reketye: A Ravasz Hód, és a lefőzött búzasörünk is kipróbált receptek alapján készültek. A két láger azonban új recept. A barna nagyon jó lett, az Arany Jónás egy módosított verziója egy korábbinak.

SF.: Életetekben hány féle sört kóstoltatok már körülbelül?

Viki: Széles palettán kell mozogni, hogy tudjuk mihez hasonlítót akarunk elérni. Persze nem kell hatalmas mennyiségeket meginni ehhez , inkább az a lényeg, hogy minél több félét. Nem tudnám megmondani, hány féle sört ittam életemben. Korábban, a finnországi gyakorlaton lehetőségem nyílt ellátogatni egyes nagyvárosok kézműves sörfőzdéibe, ahol rengeteg nedűt megkóstolhattam.

Reketye: Én Angliában voltam fél évig, aztán Olaszországban jártam sommelier tanfolyamra, majd egy neves borspecialitásokkal rendelkező étteremben dolgoztam. Itthon is rengeteg kézműves sörfőzdét alapítottak, ha csak azoknak az italait végigkóstoljuk, már száz félét megittunk, és akkor még az utazásaink során megkóstolt helyi különlegességeket még nem is számoltuk. Szerintem nagyjából 500 féle sört ihattam eddig életemben.

SF.: Melyik a kedvenc sörötök?

Reketye: A Ravasz Hód, vagy a négy féle sörünk közül éppen az, amelyikhez kedvem van.

Viki: Az én szívemhez a búzasörök állnak a legközelebb, de ez ízlés dolga.