Rémálom a Kazinczy utcában - Socfest

Rémálom a Kazinczy utcában

Olvasási idő: 4 perc

Éjfél utáni bezárásra köteleznének számos VI.-VII. kerületi szórakozóhelyet, köztük a Szimpla Kertet, az Ellátót, a Bobeket és még sorolhatnánk tovább. A kocsmavezetők petícióval tiltakoznak az indítvány ellen. 

 

Nyolc VII. kerületi szórakozóhely ( Szimpla Kert, a Kirakat, az Illegál, az El Rapido, a Kék Ló, Bobek, az Ellátó és a Trafiq) kapta meg december 27-én a kerületi jegyző határozatát, miszerint éjfél után kötelesek bezárni. Egyes források szerint ennek a lépésnek az alapja a Rogán Antal fideszes frakcióvezető és V. kerületi polgármester parlamenthez intézett, a kereskedelmi törvény módosító javaslata, miszerint a világörökséghez tartozó városrészben üzemelő szórakozóhelyeknek a jegyző engedélyét kell kérvényezni, ha éjfél után is nyitva szeretnének tartani, és ehhez a rendőrség véleményét is ki kell kérni. Az indoklás szerint a mulatozók – adott esetben az ittas vendégek – veszélyt jelentenek a köz- és vagyonbiztonságra, növelik a drogkereskedelem, a prostitúció és a garázdaság kockázatát. Az utcán vonuló fiatalok zajongásukkal és szemetelésükkel zavarják a lakókat. Ezen túl a helyeket a turisták lehúzásával is vádolják. Hiányolják a zeneszolgáltatási engedélyt, a bulizókat szállító taxik pedig – szerintük – akadályozzák az utca forgalmát.
A HVG viszont Rogán Antal sajtómunkatársaitól azt az információt kapta, hogy ebben az ügyben szó sincs az általa benyújtott törvénymódosítás alkalmazásáról. Az ugyanis ebben az esetben túlkapásnak számítanak, szerinte a jogszabály csak minősített esetekben, például bűncselekmény esetén alkalmazható. A Kazinczy utcai szórakozóhelyek esetében nem áll fenn prostitúció vagy garázdaság gyanúja. A lap szerint a bezáratásra vonatkozó intézkedések a jegyzőtől illetve a rendőrségtől származnak, lakossági bejelentések alapján.

A tiltakozók úgy vélik, a módosítás gumiszabályként alkalmazható, segítségével bármelyik kocsma tevékenységét igazságtalanul korlátozni lehetne az éjszakai zajszint csökkentése érdekében. Ennek révén a szórakozóhelyek ki lesznek szolgáltatva a jegyzők és a rendőrség kénye-kedvének. A Szimpla blogja szerint a romkocsmákat régóta próbálják ellehetetleníteni annak ellenére, hogy ők minden szabályt igyekeznek betartani. A belső tér kialakításában például gondoltak a hangszigetelésre is. ’” A belváros sehol a világon nem lakó-pihenő övezet’” – írja a blog egyik hozzászólója. Az sem világos számukra, hogy a VII. kerület polgármestere miért nem nyilatkozik az ügyben. A kerületi jegyzőtől december 27-én kapott határozat ellen az üzemeltetők fellebbezni fognak.

Egy jogász az Index megkérdezésére azt reagálta: a garázdaságot a rendőrségnek kell megállapítania minden konkrét esetben, és közvetlenül a tettesek ellen fellépni, nem pedig a kocsmákat büntetni. A közterületen elkövetett bűncselekményért kizárólag az elkövetőnek kellene felelnie, nem pedig a szórakozóhelyeknek. Az intézkedés ellen tiltakozók azt sem értik, miért csak a fent említett nyolc helyet pécézte ki magának Rogán Antal, a környék többi romkocsmáját miért nem büntetik ilyen módon. Valamint azt is nehezményezik, hogy a belváros illegális prostitúcióval foglalkozó night klubjait miért nem vonják felelősségre, a turisták kifosztásával ezek a helyek sokkal inkább vádolhatóak.

„…Budapest egy olyan világváros, amely kultúrájának szerves részét képezi a kulturált éjszakai élet és szórakozás. Az éjfél utáni zárás súlyos károkat okozna Budapest kulturális életében, jelentős, turizmusból származó bevételtől fosztaná meg a várost, és számtalan ember állását veszélyeztetné. Tiltakozom a kereskedelmi törvény módosításának ilyen alkalmazása ellen, és kérem a kerületi önkormányzatokat, hogy vonják vissza a határozatokat!” – olvasható a tulajdonosok által indított online petícióban, amellyel az intézkedés ellen kívánnak tiltakozni. Nehezményezik, hogy a törvénymódosítást semmilyen elemzés vagy hatásvizsgálat nem előzte meg. Véleményük, hogy a politikusok jegyzők és rendőrök mögé bújva lépnek fel, az érintettek bevonása, vagy civilekkel való egyeztetés nélkül. Szerintük a közrend biztosítása a megfelelő számban kivezényelt rendőrök feladata lenne, az állampolgárok és a szórakozóhelyek által befizetett adónak fedeznie kellene egy olyan rendőri védelmet, amely éjszaka is hatékonyan gondoskodik a törvények betartásáról, valamint a megfelelő szintű közbiztonságról.

A 2004-ben alakult Szimpla kert Budapest egyik első romkocsmája. Ez a szórakozóhely-típus jellemzően magyar sajátosság, külföldön csak elvétve találni hasonló, omladozó vakolatú, régi bérház-belsőkből kialakított, kacatbútorokkal telezsúfolt sörözőket. Több városban magyar mintára létesítettek ilyeneket. Különlegességük, hogy gyakran adnak otthont kiállításoknak, kulturális programoknak, igényes koncerteknek, ráadásul kerékpárral is be lehet jönni. A kultúrát gazdagítják, a turizmus forgalmát, az adóbevételeket növelik, akárcsak Magyarország népszerűségét. A külföldiek vevők mindenre, ami egyedi, bohém, és egyszerűségében művészi. A romkocsmák jó példát szolgáltatnak arra, hogyan varázsoljunk hangulatos helyet egy kihasználatlan, lepukkant bérházból, vagy leselejtezett bútorokat újrahasznosítva hogyan teremtsünk egyedi dizájnt. A Szimplában kertmozi is működik, rendeznek filmfesztivált, biciklis vásárt, a legújabb dobás pedig a friss ökotermékeket árusító őstermelői piac. Az egyik legnépszerűbb útikönyv, a Lonely Planet 2011-es közönségszavazásán a Szimplát a világ harmadik legjobb bárjának választották. Berlinben magyar mintára hoztak létre két azonos nevű szórakozóhelyet, a Szimpla Berlint és a BADEHAUS-Szimpla Musiksalon-t. Az ottani itallapon magyar borok és pálinkák találhatóak, a németek táncház, koncertek és irodalmi események révén ismerhetik meg a kortárs magyar művészetet, hozzájárulva ezzel kis hazánk hírnevének öregbítéséhez.

A több, mint 1700 ember által aláírt online petíció ezen a linken érhető el. A tiltakozók 4500 követővel facebook csoportot is létrehoztak felháborodásuk jeléül. A szervezők azt javasolják, mindenki küldje el az általuk megírt törvénymódosítást-ellenző e-mailt saját postafiókjából Rogán Antal közvetlen címére, amelyet a közösségi portálokon megtalálni.