Magyar vagyok nem turista - Socfest

Magyar vagyok nem turista

Olvasási idő: 2 perc

Több alkalommal jártam már az Országházunkban, látogatásaim között fél év telt el. Legutóbb hétfőn, egy külföldi ismerősömmel vettem részt a háromnegyed órás körbevezetésen. Mindig ámulva bámulom a hatalmas építményt, ezúttal azonban rossz szájízzel indult a túra.

Mindig is büszke voltam a Parlamentre, hiszen egy óriási és rendkívül részletesen kidolgozott remekműnek tartom. Mégis a legtöbben csupán gyermekkorunkban látogattunk ide osztályunkkal, hogy megcsodáljuk a koronázási kincseket és magát az épületet. Ezúttal azonban sajnálattal kellett tudomásul vennem, hogy nem csak a kenyér árára, hanem a parlamenti belépőjegyre is hatással volt az infláció. Áprilisban meglepetésként ért, hogy magyaroknak és az európai uniós tagállamok polgárainak ingyenes a belépés. Büszke voltam és boldog, hogy értékeinket megosztjuk másokkal. Most azonban azzal szembesülnöm kellett, hogy 1500 Forint lett a felnőtt jegy és 875 a diák. Természetesen a nem EU-s állampolgárok belépői még költségesebbek, nekik már 3500 Forintba kerül egy körbevezetés, tanulóként pedig 1750 forint.

Ezért az összegért ugyan idegen nyelvű körbevezetést is kaphatunk, ami csupán háromnegyed órás, és végig az őrök fürkésző szemei kísérnek minket. Úgy gondolom, minden magyarnak lehetőséget kellene biztosítani, hogy akkor látogassa meg az Országházat, amikor csak akarja. Az, hogy ez a lehetőség nyitva állt az európaiak előtt is, már csak hab volt a tortán. (Természetesen a turistaszezonban nehezebb a bejutás, mert hosszas sorban állás után sem biztos, hogy egy belépő boldog tulajdonosai leszünk.)

Nem fér azonban a fejembe, hogy ha már mindenkitől pénzt kérünk a látogatásért, mégis miért ekkora a különbség? Az épület szerepel az UNESCO Világörökség listáján, tehát egyetemes értéket képvisel, vagyis nem csak az európaiaknak és nekünk, magyaroknak, hanem a világ összes polgárának látnia kellene. Így tehát felmerül a kérdés, nem diszkrimináció-e, ha az alapján kérünk több pénzt a látogatásért, mert valaki nem a mi kontinensünkre született?!

Ilyenkor mondja azt az ember, hogy másoknak ez az összeg nem pénz, ami lehet, hogy igaz, de a korábbi, ingyenes bejutás számomra azt is jelezte, hogy milyen büszkék vagyunk értékeinkre, és ezt szeretnénk minél több emberrel megosztani. A magyarok számára egy lehetőség továbbra is nyitva áll, hiszen részt vehetünk a plenáris üléseken, ha szándékunkat előre jelezzük. Ez azonban időkorláthoz kötött, és természetesen nem járkálhatunk szabadon az épületben. A szent korona márpedig a másik szárnyban található.

Online világunkban ki sem kell lépnünk a lakásból, hiszen virtuális sétát is tehetünk az épületben, olyan termeket is megtekintve, amelyek nem szerepelnek a túra állomásai között. Mégis, épp az épület nagysága veszik el a valós jelenléttel szemben, azzal egyetemben, hogy jelent némi kárpótlást a dráguló jegyárak mellett.