Artemovszk 38 – az elringató hely - Socfest

Artemovszk 38 – az elringató hely

Olvasási idő: 3 perc

A Dunán ringatózó hajó nem csupán koncertjeivel érdemli ki az elismerést, remek bárral, étteremmel is fogadja vendégeit, valamint kiállítóterében a kortárs művészet imádóinak tartogat érdekességeket. Méltán érdemelte ki tehát a világ legjobb klubja címet.

A fiatalok által csak A38-nak vagy Hajónak nevezett szórakozóhely 2012-ben elnyerte a Lonely planet (útikönyv kiadó) Legjobb klubja elnevezésű díját. 13300 szavazattal szerezte meg az első helyet a rotterdami De Witte Aap bár előtt. Büszkék lehetünk bárjainkra, kocsmáinkra, hiszen a harmadik helyet is sikerült besöpörnünk. A pesti romkocsmák egyike, a Szimpla kapta meg a bronzérmet a 100-as listán.

Az ukrán öreglányAz A38 nem csak alternatív koncertjeiről, kiállításairól híres, hanem remek étterme és bárjai is csábítják a hazai és külföldi látogatókat. A hajó háromszintes, minden emeletnek megvan a saját funkciója. A teraszon délutánonként elücsöröghetünk és beszélgethetünk finom pohár sörünk mellett. Például többféle belga sört is árusítanak. Este pedig pesti underground dj-k és hazai zenekarok biztosítják a talpalávalót. Nem csak a magasban élvezhetjük a pultok nyújtotta isteni nedűket, hanem a koncertteremben és a hajó orránál is. Árakban sajnos nem a legolcsóbb fővárosi helyek közé sorolnám, de mindenből minőségi termékeket találunk. Röviditalok esetében a Márton és Lányai által palackozott pálinkák széles skálájából választhatunk, de vodkában is felleljük a Bols, a Finlandia és az Absolut hármasát. A koktélok 1000 és 2200 Forint közötti árlistán mozognak, a legolcsóbb, de egyben legütősebb választás a Kamikaze.

A fedélzeten az ínyenceknek is kedveznek, a hajó konyháján remek fogásokat találunk, és minden hétköznap 12-15 óra között menüt is kérhetünk, amely 1150 Forintért egy levest és egy főételt tartalmaz. Az á la carte ételek esetében is hangzatos fogásokat kóstolhatunk, a kínálat között szerepel például a hazai ízeket idéző lecsó, de kicsit borsosabb áron márnafilét is rendelhetünk kapros rákraguval és sült túrófánkkal.

Nem csak a kulináris élményeknek hódolhatunk, a művészet iránt érdeklődőknek is változatos programokat nyújt a kulturális központ. Jelenleg a Swierkiewicz Róbert 70. születésnapja alkalmából nyílt kiállítás tekinthető meg. A művész színekben és energiákban gazdag műveiből készült válogatás.

A kultúra hajójának kapujaVégül leszállhatunk a hajó gyomrába, amely számos koncertnek ad helyet. Több neves, külföldi zenekar is megfordult már itt, de az A38-ra jellemző az alternatív, kisebb tömegeket vonzó koncertek és dj-k felsorakoztatása is. Természetesen a magyar zenekarok sem maradnak ki a műsorból, és több alkalommal fiatal, amatőr bandáknak is lehetőséget nyújtanak tehetségkutatók. Az A38 hírnevét növeli a Duna TV-n látható állandó közvetítések is, 23 órai kezdettel tekinthetjük meg a fellépésekről készült felvételeket. Az októberi műsor repertoárjában olyan együttesek szerepelnek, mint Péterfy Bori és a Love Band, a Mystery Gang, a Riddim Colony. Külföldi fellépők közül láthatjuk majd a moldovai hardcore-t játszó Zdob si Zdub-ot, vagy az osztrák indie-rock-ot zenélő Contrails-t. Egy-egy pörgősebb buli alkalmával úgy érezhetjük magunkat, mintha egy hatalmas trambulinon állnánk, a ritmusra mozgó közönséggel együtt a hajó is rugózik, fel-le ringásával vezeti az ütemet a lábunkba.

A Hajó rendkívül színes, változatos programjaiból nem csak mi magyarok válogatunk előszeretettel, rengeteg külföldi is látogatja az étteremmel, kiállító- és koncerttérrel is rendelkező kulturális központot. Remek találkahely és kikapcsolódási lehetőség mindenki számára a Dunán horgonyzó komplexum.