Ott voltunk az első kommunikációs meetupon - Socfest

Ott voltunk az első kommunikációs meetupon

Olvasási idő: 2 perc

Sőt, véleményünk is van róla. Olvassátok el! A Média 2.0 blog azért hirdette meg ezt az ingyenes, de regisztrációköteles eseményt, hogy összehozza a kommunikációs hallgatókat a szakmabeliekkel, megteremtve egy fórumot a kapcsolati háló építésére, mindezt összekötve két rövid, de velős kiselőadással, elismert szakértőktől, releváns témákban.

TJKörülbelül kétszázan gyűltünk össze az Anker’t-ben, egy nyomtatott, QR-kódos regisztráció után mindenki leült a kocsma fedett részén berendezett előadóteremben. A mikrofon elsőként a matematikusként és érvelés- és tárgyalástechnika-oktatóként egyaránt funkcionáló BME-s tanár, Tanács János (TJ) kezébe került. A Challenger űrhajó 1986-os, hét űrhajós halálával végződő, egész világot megrázó katasztrófájáról mind hallottunk már részleteket, viszont valószínűleg egyikünk sem vizsgálta még az ügyet úgy, mint egy konfliktuskezelési esettanulmányt. Az előadó illusztrálta, miszerint az utolsó pillanatig meg lehetett volna akadályozni a kilövést, megmentve ezzel az áldozatok életét, azonban a döntéshozók a rájuk nehezedő nyomás miatt nem tudták kívülről szemlélni a helyzetet. Emellett kiderült, hogy ugyanaz a személy „manageri” minőségben teljesen más döntést tartott helyesnek, mint mérnöki mivoltában. Számomra azért is volt tanulságos ez a kis prezi, mert rájöttem, hogy híreket figyelni nem csak a tájékozottság miatt fontos, hanem mert jobb emberismeretre, válságkezelésre is megtaníthat minket a nagyvilág egy-egy eseménye. Korábban nem vizsgáltam még a dolgot ebből az aspektusból.

tumblr_nc1ojzzOx91tl77g6o6_1280A második etap sokkal könnyedebbre és viccesebbre sikerült. Az Index újságírója, Varga „Sixx” Attila a trollok, vagyis a bunkó, trágár kommentelők válogatott módszereiről és leszerelésükről mesélt, felidézve számos poénos sztorit nem csak napjainkból, hanem az online sajtó és a fórumozás hajnaláról is. Bár kevésbé kellett koncentrálnom, mint TJ előadásán, és többet is nevettem, a magyar online média méltó módon elismert alakja sokkal kevésbé volt rám lehengerlő hatással. Míg a BME-s oktatón láttam,hogy egy rendszerezett előadással készült, és ezt a műszaki-tudományos témát érdekesen tudta átadni nekem, a laikusnak is, addig Sixx kevésbé vette komolyan a feladatot: kiállt, hogy poénkodjon egy jót. Ez utóbbihoz viszont tagadhatatlanul van tehetsége, elég, ha megnézzük Hogy Volt című sorozatelemzős blogját.Sixx

A networking-szabadfoglalkozást is élveztem, sikerült egy remek beszélgetést lefolytatnom egy újonnan megismert kollégával, számos ötlettel és inspirációval gazdagodva. Arra is jó volt, hogy „gyakoroljuk” az idegen emberek megszólítását, a magabiztos fellépést – hisz a mi szakmánkban ez rendkívül fontos. Szerintem az eseménynek ezt a részét lehetne szervezettebbé és interaktívabbá tenni, mert sokan a kapcsolatépítés helyett elszivárogtak az előadások után. Ennek ellenére remek és hiánypótló a kezdeményezés, köszönet érte a szervezőknek. Mi biztosan ott leszünk a másodikon is, október 14-én. Ha ti is, akkor regisztráljatok itt, a Facebook esemény bejelölése nem elég!!! Még több képet pedig a Média 2.0 blog tumblr oldalán találtok.