Deprecated: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; Tribe_Widget_Builder_Display has a deprecated constructor in /var/www/socfest.hu/wp-content/plugins/widget-builder/classes/custom-widget-display.php on line 19

Deprecated: Unparenthesized `a ? b : c ? d : e` is deprecated. Use either `(a ? b : c) ? d : e` or `a ? b : (c ? d : e)` in /var/www/socfest.hu/wp-content/themes/socfest2013/inc/rss.php on line 23
Pszichológiai előadások: MPT nyílt nap az ELTE-n - Socfest Pszichológiai előadások: MPT nyílt nap az ELTE-n - Socfest

Pszichológiai előadások: MPT nyílt nap az ELTE-n

Olvasási idő: 3 perc

Korábban már beszámoltunk a Magyar Pszichológiai Társaság A biztonság peremén címmel megrendezésre kerülő pszichológiai nyílt napjáról. Az interaktív műhelyek után most a négy plenáris előadást mutatjuk be részletesebben. A nagy tekintélynek örvendő, ugyanakkor remek előadói képességekkel rendelkező szakértők olyan érdekfeszítő és aktuális témákkal készülnek, mint a halogatás, a negatív minták lerázása, a kockázatvállalás pszichológiája, valamint a bizonytalantól való félelem.

Takacs I17:00-tól 17:45-ig Takács Ildikó Majd holnap! És ma? című előadása hallható. A feladatok elvégzésének elhalasztása minden emberre jellemző, míg az a tény, hogy mit, mikor és mennyire halogatunk, jelentősen különbözik. Az előadás ennek magatartási sajátosságait mutatja be, olyan pszichológia jelenségek kapcsán, mint az önbénítás, a kudarcfélelem és a tökéletességre törekvés. A halogatással való megküzdésről, annak hatásáról, valamint legyőzésének eszközeiről is szó esik majd.

Takács Ildikó 2012 óta a BME GTK Ergonómia és Pszichológia Tanszék vezetője, egyetemi docense, a Magyar Pszichológiai Társaság főtitkár-helyettese. A Műegyetemen 1992-ben kezdett oktatni, akkor még adjunktusként. A magyar felsőoktatásban 1986 óta tanít: a tanárképzésben, a mérnökképzésben és a pszichológusképzésben, az utóbbi években pedig részt vesz a közgazdász- és menedzserképzésekben is. Kiemelt területe a karriertervezés, a felsőoktatás pszichológiai kérdései, a diáktanácsadás és az ún. halogató magatartás. Rendszeresen szervez és vezet tréningeket a Műegyetemen és különböző ipari szervezeteknél. Magyarországi és nemzetközi kutatási programok résztvevője, több hazai vállalatnál végzett a szervezetfejlesztéshez kapcsolódó tanácsadói és fejlesztő tevékenységet, munkatársaknak, és tartott tréningeket vezetőknek.

17:45-től 18:15-ig Sárvári György Kvantum ugrás – Kilépés a sémák közül című előadását hallgathatjuk meg. A probléma, az elakadás, később betegség létrejötte egy rossz és zárt reagálási mód lassú következménye. Az elme lassan elhiszi a naponta hallott, átélt, negatív mintákat, amelyeket folyton mantráznak felé. Először védekezik, elhárít, majd izolál és átvált romboló üzemmódra. Az egyedüli esély a lineáris gondolkodás megszüntetése, amely egyben a betegség oka is.

Dr. Sárvári György a tanácsadással és szervezetfejlesztéssel foglalkozó Neosys Kft. ügyvezetője, az egyik legnevesebb coach hazánkban, 17 éves tapasztalattal a háta mögött, az első magyarországi szupervízor képzés elindítója volt. Munkatársaival az úgynevezett döntésközpontú coaching iskoláját képviselik. Könyvet írt A Belső harcos útja címmel.

18:30-tól 19:15-ig Mérő László a kockázatvállalás pszichológiájáról beszél a hallgatóságnak. A közgazdászok számára régóta rejtély, miért fordulhat elő, hogy valaki egyszerre vesz egy lottószelvényt és egy biztosítást. A színtisztán racionális közgazdászat szerint az embernek el kellene döntenie, hogy épp kockázatvállaló vagy kockázatkerülő akar-e lenni, de a kettő együtt értelmetlen. A pszichológia olyan magyarázatot adott erre a viselkedésre, amely a közgazdaságtudomány gondolkodását is megváltoztatta.

Mérő László magyar matematikus, publicista, pszichológus. Ismeretterjesztő könyvei nagyon népszerűek a hazai és külföldi olvasóközönség körében, köztük az idén megjelent, A csodák logikája is. A SZTAKI-nál a mesterséges intelligencia témájában is kutatott, az ELTE-n matematikai, logikai, pszichológiai és játékelméleti tárgyakat tanított. 1987-ben számítógépes játékokat gyártó céget alapított, több döntéselőkészítéssel és marketinggel foglalkozó cég tanácsadója.

siklaki19:15-től 20:00-ig Siklaki István Viszolygás a bizonytalantól című előadása zárja a programot.
Az emberi motívumok közül valószínűleg az egyik legerősebb a kontroll motívuma, azaz a vágy, hogy képesek legyünk megjósolni az eseményeket, tudjuk, mire számíthatunk, valamint tetteinkkel befolyásoljuk mindazt, ami velünk történik. Ezt az érzést igyekszünk fenntartani, akár illúzió, önámítás árán is. Ezzel magyarázható számos szociálpszichológiai jelenség. Például az előítéletesség, amit az igazságos világ egyfajta illúziójának tekinthetünk. Vagy az a jelenség, hogy egy már kialakult vélekedéshez körmünk szakadtáig, a cáfoló bizonyítékok ellenében is ragaszkodunk. Vagy akár a döntéspszichológia egyik legfontosabb jelensége, a veszteségtől való irtózás. Az előadó ezen jelenségeket mutatja be, némi idegtudományi alapozást is kínálva hozzá.

Siklaki István szociálpszichológus, az ELTE Társadalomtudományi Kar Szociálpszichológia Tanszékének tanszékvezető docense, klinikai pszichológusa. Kutatási területei: médiával kapcsolatos kutatások, különös tekintettel az elbeszélő szövegekre, kvalitatív szociológiai kutatási módszerek, különösen a fókuszcsoport. A piac- és közvélemény-kutatás területén akadémiai tevékenysége mellett a gyakorlatban is dolgozott már.

A rendezvény regisztrációs díja: 7500 Ft. További információk a Facebook esemény alatt, valamint a Jegymesteren.