A Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál hangulata - Socfest

A Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál hangulata

Olvasási idő: 3 perc

A Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál 24. alkalommal került megrendezésre idén április 20.-23-ig a Millenárison. A rendezvényen rengeteg hazai kiadó nyitott standot és természetesen más országok is képviseltették magukat. Láthattunk könyveket például Romániából, Iránból és Kínából is.

A Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál célja, hogy bemutassa a magyar közönségnek más országok szerzőit és könyveit is a hazai kiadások mellett, lehetőséget nyújtson egy nagy könyvvásárlásra és szakmai fórumként hozza össze a könyvipar szereplőit. Az évek során a fesztiválon a közönség megismerhetett könyveket az Európai Unió több országából is, de akár kanadai, arab és ázsiai könyveket is lehetett látni.

A Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál az ország egyik legnagyobb irodalmi találkozója.

A Millenárishoz érkezve a könyvtár helyett egy tavaszi fesztiválon találhatta magát a látogató. A Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál közben a III. Beer, Burger, Barbecue Fesztivál is zajlott a Millenáris kertjében, ezért a sütögetés illatfelhőin és partizene kíséretében lehetett eljutni az úticélhoz. A B és D épületekbe lépve viszont gyorsan megváltozott az atmoszféra.

A Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál remek lehetőség a legújabb könyvek beszerzésére.

A B épületben volt a fesztivál fő része. Itt minden könyvet meg lehetett találni a magyar klasszikusoktól kezdve a legújabb kiadásokon át a külföldi különlegességekig, méghozzá akciós áron. A bemutatókat dedikálások követték, így aki jól időzített és pont egy ilyen programra ment el, egy dedikált példányt szerezhetett kedvező áron. Mindenki könyveket keresgélt, különböző nyelvű beszélgetéseket lehetett hallani és még a legnagyobb könyvvásárló is valahogy nyitottabb lett még egy újdonság beszerzésére vagy talált valami olyat, amit eddig nem ismert.

A Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál rengeteg külföldi szerző művét mutatta be a közönségnek.

A D épületben, azaz Gyerek(b)irodalomban a Tavaszi szél vizet áraszt című dal szólt, miközben fiatal könyvkedvelők ingáztak a kiadók pultjai között. A felsőbb szinten egy kávéval és könyvvel a kézben lehetett megpihenni és egy kis teremben adták át egymásnak óránként a kilincset a könyvbemutatókon résztvevők.

A Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál része volt a Gyerek(b)irodalom is.

A könyvek tapogatása és megvásárlása mellett rengeteg egyórás programon is részt lehetett venni. Ezek között voltak szakmai előadások, különböző kultúrák bemutatása és családi programok. A fesztivál teljes kínálatának feltérképezése egy egész napos program volt, de ha több előadást és dedikálást is kiszemelt valaki, akkor annak akár több napot is megért a könyvfesztivál.

A Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál kihagyhatatlan program az irodalmi világban élőknek.

Korábban még nem jártam ezen a fesztiválon és az volt az elvárásom, hogy magamba szívhassam az irodalmi világ esszenciáját. Ezt az elvárást bőven teljesítette az esemény! Hatalmas tömeg volt és amelyik könyvet nem lehetett megtalálni ott, az talán nem is létezik. Csak a borítók nézegetésével el lehet tölteni egy órát és ha valaki jártas irodalmi körökben, akkor percenként ismerősökbe botolhat. Végül a Simion, a panelszent című könyvvel távoztam a helyszínről és jövőre is biztosan el fogok menni erre a fesztiválra.