A szárnyaszegett kiválasztott - Socfest

A szárnyaszegett kiválasztott

Olvasási idő: 2 perc

Bemutatjuk az Éhezők viadala sorozat utolsó kötetét, amely “A Kiválasztott” címet viseli. A főhősnő, Katniss már megismerte a legfontosabb helyszínként szolgáló aréna fojtogató, életveszélyes légkörét, majd a következő, jubileumi évben ismét a játékban találta magát. Bár sikerült megint élve kikerülnie, de ezúttal a világ vált az aréna színterévé, és Katnissnek a harcban emblematikus szerepet kellett vállalnia.  Amennyiben még nem ismered a trilógia korábbi részeit az első kötet, majd a Futótűz című folytatás ajánlóit elolvashatod oldalunkon.

A második kötet zárásaként, a játék végét okozó robbanást követően kimenekítik Katnisst. Sajnos az otthonról érkező hírek azonban nem nyugtatják meg a lányt. A 12-es körzet a Kapitólium támadását követően megsemmisült. Peeta pedig az arénában rekedt, így fogadalmát, miszerint ezúttal a fiú életéért küzd, nem tudta betartani. Katnisst egy titkos bunkerbe szállítják, amely az egykori 13-as körzet területén, a föld alatt működik. Rengetegen élnek itt, akik megelégelték a néma tűrést Snow véreskezű uralkodásával szemben. Szűkölködve ugyan, de a gyermekeik elvesztésének félelme nélkül élhetik életüket a védett falak között.

A felerősödő lázadások és a 12-es körzet megsemmisülése következtében a túlélők csapata megkezdi az ellenállás szervezését, amelynek szimbolikus vezetője Katniss lesz. A Kiválasztott (azaz a Mockingjay) szerepében kell megjelennie a képernyőn, és buzdítania az elnyomottakat a küzdelemre, hogy szembeszálljanak a Kapitóliummal. Számos városba, korábbi lázadások helyszíneire is ellátogat, hogy kifejezze együttérzését, segítséget nyújtson a túlélők számára. Segítői között tudhatja régi barátját Gale-t és Finnick-et, akikkel az arénában kötött szövetséget. Édesanyja és húga túlélték otthonuk támadását, így most ők is a 13-as körzet lakói lettek. Peetaról kiderül, hogy életben van, de a Kapitólium őt használja fel a Kiválasztottal szembeni propagandára. Sikerül azonban kimenekíteni a fiút, ám hosszas kínzás és méregkezelés után mégis a lány ellen fordítják őt.

SPOILER ALERT!

Nem adhatják fel a harcot Snow taktikájával, elnyomó politikájával szemben. Szervezett háború indul a főváros ellen, amelynek Katniss kis csapata is részesévé válik. Az alakulat a város utcáin, csatornarendszerében küzd a rendfenntartókkal és Snow mutánsaival szemben. Sorsuk a miniszterhez vezeti őket, a központi épület előtt kerül sor a végső összecsapásra. A harcok során Katniss kishúga, Primrose is életét veszti.

Sikerül Snowt térdre kényszeríteni, és a 13-es körzet irányítóinak köréből egy új vezetés látszik kirajzolódni. Snow Katniss révén nyerheti el méltó büntetését, egy általa végrehajtott kivégzés formájában. Nem biztos azonban, hogy az új vezető elhozhatja a változás szelét, így Katnissnek döntenie kell, mi legyen utolsó nyílvesszejének sorsa. A lányt a bosszú irányítja, így végez Snowval, vagy szembe fordul korábbi segítőjével, és megállítja, hogy egy újabb zsarnok vegye át a hatalmat? A könyvből minden kiderül.