Deprecated: Unparenthesized `a ? b : c ? d : e` is deprecated. Use either `(a ? b : c) ? d : e` or `a ? b : (c ? d : e)` in /var/www/socfest.hu/wp-content/themes/socfest2013/inc/rss.php on line 23
Állambiztonsági megfigyelés nemzetközi szinten - Socfest Állambiztonsági megfigyelés nemzetközi szinten - Socfest

Állambiztonsági megfigyelés nemzetközi szinten

Olvasási idő: 2 perc

Jobst Ágnes A Stasi működése Magyarországon című könyve bepillantást enged a Stasi és a magyar hatóságok viszonyába, és a Vasfüggöny lebomlásának nehézségeibe.

Nagyon érdekelnek a rendszerváltás előtti évtizedek, ezért, amikor megláttam az idei Ünnepi Könyvhéten egy asztal alatti dobozban elrejtve Jobst Ágnes A Stasi működése Magyarországon című könyvét, nem gondolkodtam sokat a vásárláson. Stílusa tankönyvszerű, szóval ne egy kelet-európai James Bond sztorira számíts, de jól érthetően és érdekesen ír le egy különös korszakot.

Részlet a Stasi működése Magyarországon című könyvből.

Ahogy haladunk előre az időben 1955 és 1989 között, megtanuljuk, hogy nem volt tökéletes az együttműködés a keleti blokk országaiban. A táblázatok, dátumok, nevek és különböző intézmények ismertetése mögül egy izgalmas történet bújik elő olvasás közben.

Személy szerint engem ez a történet nyert meg. Az NDK-ból rengetegen próbáltak meg nyugatra szökni családjukhoz, vagy mert reménytelennek látták helyzetüket új hazájukban. A kivándorlók szakképzett, egészséges fiatalok voltak, akik nélkül összeomlik az ország.

Az NDK számára Magyarország nyugati határa volt az utolsó védvonal egy folyamatosan növekvő probléma előtt. Szükségük volt a magyar hatóságok, határőrök együttműködésére, de ez óriási terhet rótt ránk. A rendszerváltáshoz közeledve egyre nyitottabbá vált a nyugati határ, és a menekülni próbálók feltartóztatásában egyre kevésbé voltak érdekeltek a határőrök.

Jobst Ágnes könyvét ennek a viszonynak a leírása miatt érdemes elolvasni. Mindkét fél szemszögét átlátjuk, ahogy a XXI. század felé közeledve évtizedről-évtizedre változik a világ, közben megtudhatjuk, hogy milyen részletekig terjedt ki az emberek titkosszolgálati megfigyelése.

Szerző: Jobst Ágnes
Cím: A Stasi működése Magyarországon – A keletnémet és a magyar állambiztonság kapcsolata 1955 – 1989
Kiadó: Jaffa Kiadó és Kereskedelmi Kft.
Oldalszám: 343
Kiadás éve: 2015