Élő könyvtár - Olvass, ne háborúzz! - Socfest

Élő könyvtár – Olvass, ne háborúzz!

Olvasási idő: < 1 perc

Ahogy minden könyvnek, minden embernek megvan a saját története. Az emberek esetében is érdemes megfogadni a tanácsot, hogy ne a borítója alapján ítélj. Az előítéletek leküzdésére alakult meg az élő könyvtár.

Ezeken a rendezvényeken könyvek helyett olyan embereket lehet “kölcsönözni”, akik valamelyik kisebbségi csoporthoz tartoznak, vagy gyakran előítéletekkel bélyegzik meg őket. Nagyon széles a kínálat, kölcsönözhetünk nyugdíjast, rockert, vakot, mozgássérültet, végtaghiányost, alkoholistát, feministát, hajléktalant, meleget, transzneműt, leszbikust, zsidót, muszlimot, cigányt. Minden rendezvényen más-más személyekkel találkozhatunk, ezért érdemes több élő könyvtárat is meglátogatni.

Körülbelül fél órát beszélgethetünk velük, feltehetjük nekik a kérdéseinket, amiket eddig sose mertünk megkérdezni. Mesélnek az életükről, mindennapjaikról és problémáikról. Azért érdekes ez a kezdeményezés, mert elkezdjük látni a személyt a csoport mögött és rájövünk, hogy bárkit is kölcsönöztünk ki, ő is pont ugyanolyan ember, mint mi magunk.