Jordan Peterson: 12 szabály az élethez - Socfest

Jordan Peterson: 12 szabály az élethez

Olvasási idő: 2 perc

Az élet nehéz, de vajon mit tehetünk? Jordan Peterson, pszichológus professzor 12 szabály az élethez című könyve a tudományon, a biológián és a mitológián keresztül bontogatja annak a tehernek a csomagolását, amelyet mind a vállunkon viselünk.

Ez a könyv segít megérteni, hogy az élet nem habostorta, de megéri küzdeni a jó életszínvonalért. Könnyű enyhe nihilizmus által tompítva lépegetni hétköznapról- hétköznapra, nézni ahogy lassan kifolyik az idő az ember kezéből. Felállni, fellelőséget vállalni és fejlődni akkor is, ha hulla fáradt vagy, beteg vagy, esetleg rosszul állsz anyagilag pedig olyan dolog, amit csak a naplementés idézetes Facebook posztok és a felső-középosztálybeli, extrovertált életvezetési tanácsadók az Instagramon mondanak egyszerűnek.

Ez a könyv remek választás azoknak, akik szeretnék megérteni, hogy miért éri meg nemcsak túlélni, de ÉLNI (így nagybetűvel), és hogyan kell értelmet, tudatosságot és fegyelmet vinni a hétköznapjainkba.

A könyvben Peterson 12 szabályon keresztül írja le az embert érő leggyakoribb problémákat és azok megoldását. Ezen szabályok elolvasása nem jelent instant gyógyulást az olyan dolgokból, mint a halálfélelem, önbíráskodás, depresszió vagy nihilizmus, azért egy kicsit az olvasónak is tennie kell, de a professzor szakmai ismereteiből, gyakorlati példákból és Bibliai történetekből idézve ismerjük meg a nehézségek hátterét.

Agyunknak az az ősi része, amely a dominanciát méri fel, megfigyeli, hogyan bánnak velünk az emberek. Ez alapján megállapítja az értékünket, és kijelöli a rangunkat. Ha a környezetünk értéktelennek ítél minket, csökkenti a szerotonin-hozzáférésünket. Ettől testileg és lelkileg sokkal érzékenyebben reagálunk egy érzelmet kiváltó körülményre vagy eseményre, főleg, ha az negatív. Erre az érzékenységre szükség van. A hierarchia alján gyakoribbak a vészhelyzetek, és fel kell készülnünk, hogy túléljük őket.

Jordan B. Peterson

Fotó: Gage Skidmore, Wikimedia Commons

Jordan Bent Peterson (1962- ) kanadai politológus és pszichológus, a Torontói Egyetem pszichológia tanszékének professzora. Első könyve A jelentés térképe: A hit felépítése 1999-ben jelent meg, de a Youtube-ra feltöltött politikai kommentárjai és egyetemi előadásai tették igazán ismertté.

2016-ban megtagadta a kanadai kormány rendeletét, miszerint a transzneműeket kötelező az általuk kért névmás szerint szólítani, így sokak szemében a politikai korrektség ellenségévé vált, míg mások szerint a szólásszabadság bajnoka.

Cím: 12 szabály az élethez – Így kerül el a káoszt
Szerző: Jordan B. Peterson
Kiadó: 21. Század Kiadó
Fordító: Horváth M. Zsanett
Kiadás éve: 2018
Oldalszám: 400