A Könyvfesztiválra érkezik az Egy mormota nyara - Socfest

A Könyvfesztiválra érkezik az Egy mormota nyara

Olvasási idő: 2 perc

Németh Gábor tíz éven át írta legújabb regényét, egy amszterdami villamosmegállóban ellesett kétperces jelenet utórezgéseként, ám a kötet az Európát megrázó tragikus események kapcsán most szomorú aktualitást kap.

A történet elbeszélője „helyvadász”, aki egy Lord Byronról szóló vámpírfilmhez keres forgatási helyszíneket. A forgatókönyv szerint Byron vámpírra változott azon a nevezetes éjszakán, amikor a genfi tó partján Shelley és Mary Shelley társaságában rémtörténetek kitalálásával múlatták az időt. A tervezett film utolsó jelenete a tengerparton játszódna, ahol a reménytelenül szerelmes lord öngyilkos lesz, kitéve magát a felkelő nap fényének.

A regény főhőse ezt a tengerpartot keresi, ezért utazik városról-városra, Amszterdamtól Rómán át Biarritzig. Olyan fotókat próbál készíteni, amelyek nemcsak a helyek sajátosságait rögzítik, hanem egy-egy meglesett pillanat révén azt is megmutatják, miféle lehetséges történetek színteréül szolgálhatnának.

Amszterdamban, egy villamosmegállóban szemtanúja lesz egy jelentéktelennek látszó eseménynek. A bevándorlók negyedének közelében véletlenül összeverődött utasok tekintetváltásait megfigyelve és elemezve jut el az egész holland társadalmat fölforgató Van Gogh-gyilkosság leírásához és értelmezéséhez. Útja során az embereket szétválasztó idegenség számtalan jelével találkozik, a kulturális különbségekből fakadó konfliktusok megszállott gyűjtőjévé lesz. A történet végén közel kerül egy arab csavargóhoz, de közössé váló sorsuk egy tragikus félreértés következtében megpecsételődik…

Németh Gábor szövege hullámszerű dinamikával, szabad asszociációkkal építkező kollázs: a tanúvallomás, a napló, a levél, a példabeszéd és a mese stíluselemeit váltogatja.

Az interneten több rövid részlet olvasható a regényből, többek közt a kötetet kiadó Kalligram weboldalán, a Jelenkor folyóiratból átemelve a Litera portálon, illetve a Lettre folyóiratban, az Országos Széchényi Könyvtár elektronikus gyűjteményében.


A könyvbemutató 2016. április 19-én 17:00-kor kezdődik, az Írók Boltjában.

A kötetet bemutatja: Mészáros Sándor, a Kalligram Kiadó főszerkesztője.


A szerzőről:

Németh Gábor 1956-ban született, Budapesten. Író, forgatókönyvíró, a Színház- és Filmművészeti Egyetem tanára.

Eddig megjelent kötetei:

Angyal és bábu, 1990

A semmi könyvéből, 1992

Eleven hal, 1994

A huron tó, 1998

Gabriely György – Poletti Lénárd: Kész regény, 2001 (regény Szilasi Lászlóval közösen)

Elnézhető látkép, 2002

Zsidó vagy?, 2004

A mémek titokzatos életéből, 2004 (beszélgetőkönyv Sebők Zoltánnal)

A tejszínről, 2006

Filmjei:

Presszó (r.: Sas Tamás, 1998)

Balra a Nap nyugszik (r.: Fésős András, 1999)

Végjáték (r.: Kardos Sándor, 2007)

Átváltozás (r.: Kardos Sándor, 2009)

A sírásó (r.: Kardos Sándor, 2010)

A zöld sárkány gyermekei (Miklauzic Bencével és Maruszki Balázzsal, 2011)

Színművei:

Leer, 1998

Túl az egészen, 2003

Ahol a farkas is jó, 2014 (Gothár Péterrel, Rubin Szilárd művei alapján)

Díjai: József Attila-díj, Márai-díj, Déry-díj, a Szépírók Társaságának Díja