Mindegy, milyen gyorsan olvasol, ennek hagyj időt – Csernobili ima - Socfest

Mindegy, milyen gyorsan olvasol, ennek hagyj időt – Csernobili ima

Olvasási idő: 2 perc

Egy nap erőszakkal berontanak az otthonodba, és azt mondják, hogy mindened láthatatlan halált szór, ezért el kell ásni. Elküldenek a házadból, és az emberek úgy kerülnek, mintha ők látnák a belőled áradó vészt. Szvetlana Alekszijevics Csernobili ima című könyve az átlagember szemszögéből egy sor monológon keresztül mutatja be a tragédiát.

Ebben a könyvben nincs nyomozás, nem sok dátum hangzik el, és nem a tudományos magyarázatokon van a hangsúly. Inkább azt érthetjük meg, hogy mit élt át az átlagember, aki egyik nap valamilyen láthatatlan erő folytán egy új, keserű valóságban találta magát.

Megszólalnak a feleségek, akik az utolsó percig kitartottak a párjuk mellett, a gyerekek, akiknek a szerepjátékaiban és rajzaiban él a tragédia emléke, az asszonyok, akik az egész életüket élték le azokon a vidékeken, de maguk a helyi vezetők is, akik valamivel többet láttak az események mögötti folyamatokból.

A könyv az HBO Csernobil című sorozatának egyik alappillére volt, és egy megfelelő választás, ha szeretnéd egy másik, hétköznapibb szemszögből is megérteni a történteket. A szerző pedig a 2020. április 23-án nyíló a 27. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál díszvendége lesz, ha személyesen is megismernéd a munkásságát.

Szvetlana Alekszijevics

Sergento, Wikimedia Commons

1948-ban született Ukrajnában, majd Fehéroroszországban nőtt fel. Otthonát 2000-ben hagyta el a Lukasenka elnök üldöztetése miatt. Nyugat-Európai otthonaiból 2012-ben tért vissza Minszkbe. 2015-ben irodalmi Nobel-díjat érdemelt ki.

Egy fontos dolgot még meg kell jegyeznem a könyvről. Mindegy, hogy milyen gyorsan fejezel be egy olvasmányt, ha ezt a kezedbe veszed, csak finoman bánj vele. Nem érdemes egy röpke „strandolós magazinként” átfutni. Megterheli az ember lelkét.

A filmekkel ellentétben, itt nem a szemeid és a füleid szűrőjén, mintegy kívülről érkező hatásként ér el ez a nehéz valóság. Olvasás közben magadban, a fejedben hallod a történeteiket, és talán ezt volt a legnehezebb feldolgozni az eleinte.

Szerző: Szvetlana Alekszijevics
Cím: Csernobili ima
Fordította: Pálfalvi Lajos
Kiadó: Európa Könyvkiadó
Kiadás: 2019, Budapest
Oldalászám: 368
ISBN: 9634053828