Mindent a gyerekekért - Dédelgetett titkok könyvkritika - Socfest

Mindent a gyerekekért – Dédelgetett titkok könyvkritika

Olvasási idő: 2 perc

“Nem én vagyok a legfontosabb szereplő ebben a történetben. Ez a megtiszteltetés Meget illeti, Jack feleségét, akivel együtt tökéletes szülei egy szőke, kék szemű fiúnak és egy ugyanilyen lánynak, akik édesebbek, mint a méz.”

A könyv két nő szemszögéből mesél el egy történetet a családról és a gyereknevelés iránti vágyról. Megan és Agatha teljesen különböző életet élnek. A könnyed középosztálybeli hétköznapok és egy nehéz gyerekkor utáni, fájdalommal teli felnőttkor körvonalai rajzolódnak ki előttünk. Mindkét nő egy dologra vágyik: egy boldog életre a családjával. Szeretnének a párjuk mellett ébredni, reggelit csinálni a kicsiknek, pletykálni a barátnőikkel, és este a kanapén heverve nézni a Barátok köztöt. Ezért az álomért pedig mindenre képesek.

A Dédelgetett titkok legnagyobb erőssége, hogy képes folyamatosan emelni a feszültséget. A könyv elején bemutatott idilli állapottól egyre távolabb kerülünk és nem is kis lépésekben, a remény pedig csak az utolsó percekben jelenik meg, de akkor sem kapjuk meg könnyen a lelki békét (hátulról számolva a hatodik oldalon ér véget a tetőpont).

A könyv végig E/1-ben, a két nő szemszögéből zajlik, és fejezetenként váltunk köztük. Ez a párhuzamos történetmesélés lehetővé teszi, hogy lássuk az okokat és a következményeket. Elmondják, hogy mit miért tesznek, mire vágynak, mire gondolnak. Azon kaptam magam, hogy folyamatosan véleményt, ítéletet alkotok a szereplőkről. Olvasás közben minden szereplővel kialakul valamilyen kapcsolatunk. Érdekelt, hogy mi történik velünk, min mennek át. Amikor Agatha tesz valamit, akkor látjuk, hogy hogyan hatott Megan-re. A reakciók, tettek és vallomások pedig jó mélyen ütik szíven az olvasót.

A könyv végével kapcsolatban bökte a csőröm egy-két dolog, de először is: spoiler alert – a lezárásról következik néhány szó. Hayden, Agatha párja hatalmas fejlődésen ment át, de nem tudjuk meg, hogy hogyan ért véget az ő története. Ő volt talán a legszimpatikusabb számomra. Nem azért, mert tökéletes. Senki sem tökéletes ebben a történetben. Őszinte ember volt, de fogalmam sincs, hogy milyen az élete a történtek után. A Megan afférjáról szóló vonal kicsit túl könnyen oldódott meg szerintem.

A csajos kezdés és a terhesség témaköre ellenére nem tudom azt mondani, hogy ez csak nőknek ajánlott könyv. Ugyanolyan nagy szerepet kap az apaság, az apává válás is. A gyerekek gondozása – a lehető legszorosabb értelemben – egyidős az emberiséggel, szóval egy nagyon ősi és fájó ponton találkozunk a végletekkel. A szereplők tettei szélsőségesek, de mindig van magyarázatuk rá, ami sokkol, és ítélkezésre késztet, szóval nehéz csak úgy átfutva a lapokat semlegesen olvasni.

A szerzőről

Mosman Library [CC BY 2.0 (https://creativecommons.org/licenses/by/2.0)], Wikimedia Commons

Michael Robotham Ausztráliában született és tanult újságírást, majd Londonban és Amerikában folytatta munkáját. Klinikai és bűnügyi pszichológusokkal derített fel bűnügyeket, újságíróként tényfeltáró, oknyomozó írásaival vált ismertté.

A könyv adatai

Szerző: Michael Robotham
Cím: Dédelgetett titkok
Fordította: Seregi Márton
Kiadó: General Press Kft.
Oldalszám: 392 oldal
Megjelenés: 2018

Ha tetszett a cikk, nyomj egy lájkot!