Pajzán milliárdosok - Socfest

Pajzán milliárdosok

Olvasási idő: 2 perc

Míg itthon még mindig az Ötven árnyalat-trilógia vezeti a toplistákat, addig a New York Times bestsellerei között a Stark trilógia kapaszkodik egyre feljebb. Úgy tűnik, a nők körében nagy népszerűségnek örvendenek az erotikus regények. A kérdés csupán az, hogy egy jó szexnek miért feltétele az, hogy a szereplők milliárdosok legyenek? A hölgyek az olvasással az ágyukban tátongó űrt próbálják meg pótolni?

ötvenárnyalatManapság a sikersztorik hármasával készülnek, az írók ötleteiket nem pazarolják el egyetlen könyvre, holott egyes esetekben a történet nem olyan izgalmas, hogy az három kötetre is elegendő legyen. Most a két említett sorozatot fogom összevetni. Miért van szükség két nagyon hasonló történetre, és hogyan kerülhet mindkettő a legnépszerűbb alkotások közé?

Először E. L. James A szürke ötven árnyalata kezdte meg hódító útját, és hazánkban az Alexandra könyvesbolt Top 100-as listájának első három helyét foglalja el a mai napig. Ezzel hatalmas bevételhez juttatva az Ulpius-ház kiadót. A történet Christian Grey, a Seattle-ben élő milliárdos, és a frissen diplomázó irodalom szakos Anastasia Steel szexuális kapcsolatáról szól. A fényűzés mögött azonban szíjak, korbácsok és egyéb szexuális játékszerek rejlenek. Az egyetemi éveit érintetlenül átvészelő Ana, pedig éppen ebbe a különleges kapcsolatba kezd a szívdöglesztő férfival.

forró rabságJ. Kenner nevével fémjelzett Stark-trilógia esetében a Los Angeles-i vezérigazgató, Damien Stark egy fogadáson találkozik a volt texasi szépségkirálynővel, Nikki Fairchild-dal. Szenvedélyes kapcsolatba kezdenek, bár kissé nehézkesen sikerül az egymásra találás, mert mindketten a múltjukban történt szörnyűségek sebeit hordozzák. A történet folyását én lassúnak, és nehézkesnek találom, amelyeket még a szexjelenetek sem tudtak kellően kiegészíteni. Ezek leírása sem hoz kellő változatosságot az olvasó számára. Kicsit olyan érzésem van, hogy ez a könyv az Ötven árnyalat sikerét követően próbál a hátvízen felkapaszkodni.

Bár e két könyvsorozatot emeltem ki, de meg kell említenem az ugyan csak bestseller Crossfire trilógiát is (természetesen ebből is egyből három kötet íródott). Ezúttal New Yorkban játszódik a történet, hogy egyetlen amerikai nagyváros se maradjon ki a sorból. E könyv a korábbi kettő keveréke, a szereplők megismerkedése inkább az Ötven árnyalathoz hasonló, azonban itt is mindketten a múltjuk sötét démonjaival hadakoznak, akárcsak a Stark művekben.

A történetekben közös, hogy a szereplők múltja állandóan felüti a fejét, és megnehezíti boldogságuk kiteljesedését. Persze nem elég a gyermekkori gyötrelmek állandó kísértése, az exek, főnökök, paparazzik sem hagynak nyugtot a pároknak. A több milliárd dollár pedig ezek ellen nem segít.  

A történetet olvasó hölgyek tömegei vágyakoznak a szenvedélyes, fiatal és persze hihetetlenül dögös tröszt királyok után. Elképzelik amint a magán jet vagy a vitorlás kabinjában ők tölthetnének el pár pajzán percet a fiatalemberekkel. Kedves nőtársaimnak tanácsként csak annyit mondok, hogy egy eszelős szeretkezésnek nem ezek a feltételei, hanem a megfelelő partner. A férfiaknak pedig jelezném, hogy ha barátnőjük esténként fejfájásra hivatkozik, de közben ezen könyvek valamelyikét olvassa, akkor inkább keressenek valamit, amivel felvillanyozhatják az egyre inkább kihűlő ágyukat. Az erotikus könyvek térhódítása lehet, ahhoz is köthető, hogy egyre több egyedülálló hölgy van, akik éjszakáit legalább ezek a történetek felmelegítik kicsit.