Ha szeretsz olvasni, válassz egyet – TOP5 könyvfesztivál

Több százezer könyvimádót vonzanak a világ legnagyobb irodalmi eseményei. Rengeteg könyvvásár van a világon, de most megmutatjuk a legnagyobbat, a legrégebbit, vagy legkönnyebben megközelíthetőeket.

Frankfurti Könyvvásár

Fotó: Martin J. Kraft – Wikimedia Commons

Természetesen az első helyen a Frankfurti Könyvvásár áll. Nem sokkal a könyvnyomtatás feltalálása után rendezték meg az elsőt és a második világháború után, 1949-ben újraélesztették a hagyományt. Napjainkban számos szakmai díjat adnak át az eseményen és 2017-ben 137 országból összesen 286 425 látogató járt a polcok között a vásáron.

Londoni Könyvvásár

Eredetileg a kisebb kiadók és könyvtárosok összehozására indították el, de ,mára az egyik legnagyobb szakmai esemény lett a könyviparban.

Fotó: ActuaLitté, Flickr.com

Eredetileg a kisebb kiadók és könyvtárosok összehozására indították el 1971-ben, de hat év múlva már olyan méretűvé vált az esemény, hogy a Londoni Könyvvásár nevet adták neki és nagyobb kiadókat is fogadtak. Ez a vásár első sorban szakmai jellegű: több mint 25 000 könyvkiadással foglalkozó szakember látogatta 118 országból.

Kolkata Könyvvásár

Fotó: Biswarup Ganguly, Wikimedia Commons

Az Indiában megrendezett Kolkata Könyvvásár a legnagyobb ilyen típusú rendezvény Ázsiában. A története 1974-ben kezdődött el, amikor néhány fiatal kiadó egy kávéházban arról ábrándozott, hogy milyen jó lenne a frankfurti mintájára rendezni egy saját könyvvásárt. Az idősebb kiadók ellenezték az ötletet, mert úgy gondolták nem illő vásárokon árulni könyveket. A szervezők kitartottak és 1976-ban 56 standdal és 34 kiadóval új hagyományt teremtettek. 2016-ban már 2 millió könyvkedvelőt számoltak a szervezők.

Jaipur Irodalmi Fesztivál

Az Indiában, Jaipur városában megrendezett fesztivál első alkalommal, 2006-ban csak 18 írót és 100 – a társrendező szerint – eltévedt turistát fogadott. Mostanra már közel 2000 alkotóval találkozhatnak a résztvevők, és több mint 1 millió érdeklődő is megfordul a fesztiválon.

Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál

A Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál rengeteg érdeklődőt vonzott.

1992-ben a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülésének elnöke és a Frankfurti Könyvvásár igazgatója aláírt egy megállapodást az ország legnagyobb könyvipari eseményének elindításáról. Az első, 1994-es alkalmon 20 országból 400 kiadó érkezett a fesztiválra.

A 2017-ben megrendezett könyvfesztiválon mi is jártunk. Akkor 230 magyar és külföldi kiállító vett részt a rendezvényen és hatalmas tömeg volt.

Borítókép: Kolkata Könyvvásár – Biswarup Ganguly, Wikimedia Commons