Vörös, mint a vér - Socfest

Vörös, mint a vér

Olvasási idő: 2 perc

1919. május 1-jén vörösbe borult Budapest. Egy új politikai rendszer épül, folytatódik a háború és brutális gyilkosságokat követnek el, amelyek kapcsán a hatalom célkeresztjébe kerülnek főhőseink. Benedek Szabolcs Vörös, mint a vér című könyve ebben a feszült időszakban ábrázol előttünk egy akciódús, magyar bűnügyi történetet.

A könyvet szívesen ajánlom a történelmi és politikai írások, illetve a krimi kedvelőinek. Ezek bár elég kemény témák, de ez tipikusan az a regény, amit nagyon gyors tempóban be lehet kebelezni. Néhány karaktert kell fejben tartanunk, mindig történik valami vagy tenni kell valamit és a világ, amelyben a történet játszódik valós, ám erőszakos, instabil és veszélyes is.

A könyv nyitóeseménye: 1919. május 1-jei felvonulás Budapesten. Fortepan / Adományozó: Péchy László

A szerző több budapesti helyszínt is lefest előttünk. Láthatjuk, hogy hogyan alakult át a város. Mindent vörösre festenek, letakarják a régi világ jelképeit és azokból az anyagokból, amik éppen kéznél voltak, új szimbólumokat tettek ki. A cselekményben ismert utcanevekkel, terekkel találhatjuk szembe magunkat, ami mégis csak többet mond számunkra, mint még egy New Yorkban játszódó sztori egy 30-as, csinos nyomozónővel, aki közben megtalálja az igaz szerelmet.

Ez a valós merítés egyfajta oktató jelleget is ad a könyvnek. Miközben a politika szálait kibogozva keresünk választ a gyilkosságokra, tiszta képet kapunk a hétköznapi életről és a Tanácsköztársaságról. A karakterek szemén keresztül látjuk, hogy milyen egy új rendszer születésének korai stádiuma, és ezek az emberek nem szuperhősök. Látjuk, hogy vannak hibáik és gyengeségeik, és nem változnak Sylvester Stallone-ná az első lövés elgördülése után. Mindkét főhős életét féltve átmegy a rendszer poklán, küzdenek a túlélésért és gyakran egyáltalán nem urai a helyzetüknek.

Fortepan / Adományozó: Bojár Sándor

Meg szeretném jegyezni, hogy a könyv nyomdai szempontól is tetszett. Keményborítós, vörös könyvjelző szalagot ragasztottak bele és kellemes a tapintása. Nagyon minőségi hatása van.

Negatívumokat nem igazán tudok mondani, semmi sem zavarta meg semmi az olvasási élményem. Nem ez lesz az a könyv, ami valami óriási dologra rávilágít az életedben, vagy életre szóló leckét ad valamiről, de nem is ez a dolga. Bepillantást enged a magyar történelem egy nehéz időszakába, és nagyon jól leköti az olvasó figyelmét.

Benedek Szabolcs

Vungadu / Wikimedia Commons

1973-ban született. A fiumei cápa és a Kádár hét napja szerzője. Eddig mintegy 20 könyve jelent meg, többnyire regények és novelláskötetek. 2010-ben József Attila díjat kapott.

Öles betűk és kalapácsos emberek hirdették, hogy minden az övék, ám ők, ha lehet, még idegenebbül mozogtak a megváltozott valóságban. A régi rendet legalább ismerték, és tudták miként működik. Az újat senki nem ismeri.

Cím: Vörös, mint a vér
Szerző: Bendek Szabolcs
Kiadó: Helikon
Megjelenés: 2019.03.14.
Terjedelem: 408 oldal
ISBN: 9789634792659