A magyar költészet napja - Socfest

A magyar költészet napja

Olvasási idő: < 1 perc
József Attila

József Attila (Homonnai képe)

1964 óta minden évben József Attila születésnapján, április 11-én tartják a magyar költészet napját. Ebből az alkalomból országszerte előadóestek, könyvbemutatók, író-olvasó találkozók, kiállítások, versmondások és különböző pályázatok várják a költészet iránt érdeklődőket. A rendezvényeken nem csak híres kortárs költők, de amatőr alkotók művei is szerepelnek. Emellett sokan meglátogatják József Attila egykori lakhelyét a Gát utcában, és koszorúval, virággal emlékeznek meg a róla.

Idén is rengeteg program várja az érdeklődőket, többek között olyan szabadtéri programok is, mint a versutca Szombathelyen, ahol a Petőfi-szobornál bárki kirakhatja vagy felolvashatja kedvenc verseit; a verskommandó Sopronban, melynek keretében járműveken, várótermekben és az utcán lepik meg rímekkel a járókelőket; maratoni, 12 órás versolvasások a zalaegerszegi Dísz téren, a budapesti Erzsébet téren és a Magvető Caféban; vagy épp a verskórus Somorján, a Szent István téren.

Az alkalomból nem csak offline, de online is megemlékeznek oldalak: a Poet.hu 11-én záródó pályázat keretében keresni arra a választ, miképpen segíti az Internet a versírást; a Posztoljverset.hu pedig  arra bátorít mindenkit, hogy különböző formákban “posztoljanak” verset az utcára, és töltsék fel az erről készült képet az oldalukra.

A magyar költészet napja alkalmából az egész országban várnak programok. Sajnos nincs olyan oldal, ami minden rendezvényt összefoglalna, így mindenkinek magának érdemes megnéznie, hogy a lakóhelye közelében milyen programok várhatóak. A budapesti kiállításokról és előadásokról ezen az oldalon található összefoglaló.