5 érv a rendszeres olvasás mellett - Socfest

5 érv a rendszeres olvasás mellett

Olvasási idő: 2 perc

Ássunk mélyebbre annál, hogy javítja a szókincset vagy jó móka. Az olvasás pozitívan befolyásolja az agy működését rövid- és hosszútávon is.

1. Segít megtartani a szellemi frissességed

Ahogy a torna a tested, úgy az olvasás az agyad erősíti meg, ezért ha rendszeresen forgatod a lapokat, lelassíthatod az időskori mentális problémák kifejlődését, és kordában tarthadod az Alzheimer-kórt.

Az olvasás segít megőrizni a szellemi frissességed.

Az erről szóló kutatásban 294, a 80-as éveikben járó ember memóriáját tették próbára, majd haláluk után az agyukat vizsgálták meg. Akik rendszeresen olvastak, logikai feladványokat oldottak meg, jobb tudatállapotnak örvendtek.

2. Segít elaludni

Az olvasás gyorsan eltereli a figyelmed a valós élet nehézségeitől, és már hat perc után 68%-kal csökkenti a stresszt a Sussexi Egyetem kutatása szerint.

Az olvasás másik nagy előnye, hogy mivel nem egy világító monitort kell nézned, az agyad könnyebben kapcsol ki este. A telefonok, TV-k és hasonló fényt kibocsájtó eszközök jelentősen megnehezítik az alvást egy 2014-ben publikált kutatás szerint, de egy olvasólámpa és egy könyv, még bőven belefér.

3. Jó memóriatuningoló

Az új szereplők, helyszínek és történések megjegyzése és visszaidézése segít a memória fejlesztésében. Az olvasás közben átélt dolgok szinte valósak az agyunk számára. Egy jó horror közben rettegünk, a szerelmes sztorikat megkönnyezzük, viszonyulunk a szereplőkhöz. Ezek a benyomások folyamatosan megmozgatják az agysejteket.

4. Javítja a szövegértést

Manapság minden információt leegyszerűsítve, videókkal, színes ábrákban kapunk, és gyakran csak gyorsan átfutunk dolgokat. Egy könyvre koncentrálni kell, el kell mélyülnünk a dolgok jelentésében, azaz meg tudjuk védeni a szövegértési tudásunkat a rohanó világtól.

5. Segít megérteni másokat

Az olvasás segít, hogy megérts másokat.

A fiktív történetek keveset foglalkoznak a valósággal, jobban elmélyülnek a karakterekben és a kapcsolataikban, mint a valóságon alapuló írások. Egy fiktív karakter esetében nem ismerünk minden részletet, motivációt. Nem tudjuk úgy feltérképezni, mint egy valós személyt. Ez esetben nekünk kell értelmeznünk a karaktert, meg kell értenünk a tettei okát, és ez a figyelmesség a valóságban is segíthet megérteni másokat.