Sofi normái - Socfest

Sofi normái

Olvasási idő: 2 perc

Mit nekünk kortárs, európai irodalom! Viccet félretéve. Ha még eddig nem hallottunk volna róla, van itt egy frankó csaj északról, Sofi Oksanen.

Jogos, ha Finnországról elsősorban a sok hó, rénszarvasok, Lappföld és a Mikulás, azaz Joulupukki jut eszünkbe. De van itt már más indok is, amiért odafigyelhetünk rá! Itt született ugyanis a kortárs finn irodalom különös és a jelenkor nagy alakja, Sofi Oksanen.

Szülei  finn-észt származásúak, mely meglehetősen meghatározó szerepet tölt be az írónő életében, s jelenik meg mindez írásaiban.

Rettentően fontos dolgokról beszél, nagyon könnyed stílusban. A női identitás gyakori része írásainak. A lelki traumák, a szovjet önkényuralmi idők alatti személyes és családi történetek, viszonyrendszerek vizsgálatán keresztül olyan dolgokról nyilatkozik meg, s veti őket papírra, melyeket sokan mind a mai napig tabuként kezelnek. Meglehetősen erős figyelmet szentel a társadalom mély bugyraiban, elfekvőben lévő témáknak, melyeket ő maga részben a saját családja viszontagságos múltjából merít.

Ha valaki nincs hozzászokva a mélyfilozófiai gondolatmenetekhez, annak is ajánlom szívesen Sofi Oksanen könyveit, hiszen közérthetően fejezi ki magát. Mintha a lány a szomszédból mesélné el nekünk, mi a helyzet körülöttünk. Amolyan kicsit egyszerűbb, rövidebb szakaszokból álló, amerikai stílusú leírásban. Amikor azt érezzük, hogy még egy kicsit, még egy kicsit olvassuk s valahogy nem kimeríti az embert, hanem épp ellenkezőleg, inkább kíváncsivá teszi.

Sofi Oksanen (fotó: like.fi)

Sofi Oksanen (fotó: like.fi)

Nehéz letenni, bármelyik könyvét vesszük kezünkbe. Akár a Sztálin teheneit – amivel ismertté vált a kortárs irodalomban -, akár a Baby Jane címűt, melyben az írónő egy meleg pár életén keresztül mutat be súlyos lelki problémákkal küzdő embereket. De ajánlhatnánk továbbá a Mikor eltűntek a galambok vagy a Tisztogatás című műveket is, melyek szintén megjelentek magyarul. Ez utóbbi alkotást egyébként 38 nyelvre fordították le, s megkapta a legmagasabb finn irodalmi kitüntetést. Elismerései között a XXII. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál Budapesti Nagydíja is szerepel (2014)

 

Sofi Oksanen: Norma

Sofi Oksanen: Norma

A Norma című kötetéből ITT lehet egy szemelvényt olvasni, de többet nem spoilerezünk.

 Sofi nemzetközileg elismert író, akinek számtalan könyve jelent már meg. Ezek nagy részét magyarul olvashatjuk a Scolar Kiadó gondozásában.

Ők szervezik a következő könyvének, a Norma című könyvének a bemutatóját. Ebből az alkalomból Valuska László beszélget a szerzővel.

 

Időpont: november 3. csütörtök 18 óra
A helyszín: Toldi mozi (Budapest, Bajcsy-Zsilinszky út 36–38.)

A rendezvény ingyenes, de jegyet kell igényelni a mozi pénztárában.