Újra itt a Margó-díj! - Socfest

Újra itt a Margó-díj!

Olvasási idő: 2 perc

Óriási sikerrel zárult a Margó Irodalmi Fesztivál a Petőfi Irodalmi Múzeumban június 10-én az Esti Kornél koncertjével. A 2011-ben alapított irodalmi programsorozat történetében először lépte át a tízezres látogatószámot. Legközelebb október 18-21. között a CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál keretében a Várkert Bazárban rendezik meg az őszi könyvvásár köré szerveződő fesztivált: itt adják át a legjobb első prózakötetnek járó Margó-díj is, aminek a nevezési időszaka június 30-ig tart.

2018-ban negyedik alkalommal keresi a Margó Irodalmi Fesztivál a legjobb első prózakötet szerzőjét. A Margó-díj magas szakmai presztízzsel bíró elismerés, a kortárs irodalmat és az olvasást népszerűsíti. A Margó-díj célja, hogy megmutassa a legerősebb pályakezdőket, a nyertes a díjjal 500 ezer forintot, kereskedelmi és médiatámogatást, valamint próbafordítást is kap. 2017-ben Szöllősi Mátyás Váltóáram, 2016-ban Milbacher Róbert Szűz Mária jegyese, 2015-ben Totth Benedek Holtverseny című kötete nyert.

A díjra minden olyan, magyar nyelvű szerző által jegyzett első prózakötet nevezhető, amely 2017. július 1. és 2018. június 30. között jelent (vagy jelenik) meg és került kereskedelmi forgalomba. A nevezésről a www.margofeszt.hu-n található több információ.

A Margó-díj mellett a kezdetektől átadják a Fővárosi Önkormányzat és a BVA Budapesti Városarculati Nonprofit Kft. együttműködő támogatásában a Budapest a fiatal tehetségekért program különdíját is egy olyan 35 év alatti írónak, aki kreatív gondolkodásával és egyedi hangvételével jelenik meg Budapest kulturális életében. A díjat 2017-ben Tóth Kinga Holdvilágképűek, 2016-ban Morsányi Bernadett A sehány éves kisfiú és más (unalmas) történetek, és 2015-ben Papp-Zakor Ilka Angyalvacsora című elsőkötetes könyvével nyerte el.

A Margó-díjat és a Budapest a fiatal tehetségekért program különdíját október 18-21. között adják át a Várkert Bazárban megrendezésre kerülő Margó Irodalmi Fesztivál és Könyvvásáron. A Margó az őszi könyvvásárt harmadik alkalommal rendezi meg, a korábbi érdeklődésnek köszönhetően nagyobb helyszínen, több kiadó standjaival és programjaival. Fellép a francia író és művészettörténész, Catherine Millet, itt mutatja be új könyvét többek között Kollár-Klemencz László, Máté Gábor, Simon Márton és Varró Dániel, valamint fellép a 2018-as Aegon-díjas Nádas Péter is. Itt lesz látható Krasznahorkai László új regényének bemutatója, illetve Breier Ádám portréfilmje is az íróról.

A fesztivál kiemelt támogatói: Fővárosi Önkormányzat, Bookline, Aegon-díj, CAFe Budapest Kortárs Művészeti Fesztivál, Külgazdasági és Külügyminisztérium Publishing Hungary Program.