Modern mesterek- különleges látószögek - Socfest

Modern mesterek- különleges látószögek

Olvasási idő: 2 perc

Egy ismeretlen dada, aki dokumentálja a 20. századot, egy amazóniai sámán a tradíció és a globalizáció metszéspontjában és az Osztrák-Magyar Monarchia császári örökségének bécsi művészeti múzeuma – egy sorozatban. Ismerős és ismeretlen, feltárásra váró világok, híressé vált örökségek, láthatatlan kulisszatitkok közel nézetből. Tájképek, portrék, vallomások, kommentárok és kritikák.

Vivian Maier nyomában

(Finding Vivian Maier; színes, amerikai feliratos dokumentumfilm, 83 perc, r.: John Maloof, Charlie Siskel)

Élt egyszer Amerikában egy dada, aki a XX. század egyik legnagyobb fotósa volt, ám ezt nem gyanította magáról. Vivian Maier úgy halt meg, hogy hátrahagyott többezernyi remekművéből soha egy sem került nyomtatásba. Egy nap egy John Maloof nevű fiatal történész Chicago régi épületeinek történetét kutatva egy bolhapiaci aukción megvett egy doboznyi negatívot, és ez a nap nemcsak megváltoztatta életét, de csakhamar milliomossá is tette.

A Vivian Maier nyomában e két mesét bontja ki: a szegénységben és elhagyatottságban meghalt magányos dada történetét, aki alkalmi munkái mellett egész életében fotózott, mintegy végigdokumentálva a XX. század második felét.  Úgy használta a fényképezőgépet, mint Van Gogh az ecsetet: anélkül ontotta magából a remekműveket, hogy arra a világ kíváncsi lett volna. A film azonban a felfedezés örömének dokumentuma is, John Maloof szerencséjének és inspiráló erőfeszítéseinek története, aki az általa felfedezett művészt és annak életművét megismertette a világgal.

Házigazda: Szabó Magdolna etnográfus, a Néprajzi Múzeum muzeológusa, a Magyar Fotótörténeti Társaság egyik alapítója; a beszélgetés vendége: Fisli Éva történész, a Magyar Nemzeti Múzeum Történeti Fényképtár muzeológusa.

 A nagy múzeum

(Das Grosse Museum / The Great Museum, színes osztrák dokumentumfilm, 94 perc, r.: Johannes Holzhausen)

A nagy múzeum a bécsi Szépművészeti Múzeum felújítását kíséri nyomon. A rendező nemcsak a gyűjtemény hihetetlen gazdagságát mutatja meg, de betekintést enged a menedzsment mindennapi gondjaiba is, amint a népszerű intézményt újrapozicionálják az örökké változó  piacon.

A film nem csupán egy ritka betekintő az Osztrák-Magyar Monarchia császári pompájába, az Udvar ízlésvilágába, de követendő példa is, milyen érzékenységgel és szakszerűséggel illik ápolni, bemutatni és kommunikálni pótolhatatlan közkincseinket.

Házigazda: Frazon Zsófia etnográfus, a Néprajzi Múzeum kortárs etnográfiával foglalkozó muzeológusa; vendége: Toronyi Zsuzsanna levéltáros, muzeológus, a Magyar Zsidó Múzeum és Levéltár igazgatója.

A kígyó ölelése

(El abrazo de la serpiente / Embrace of the Serpent, fekete-fehér, színes kolumbiai dráma, 125 perc, r.: Ciro Guerra)

Karamakate, a nagyhatalmú amazóniai sámán, törzsének utolsó képviselője a világtól elvonultan, a dzsungel mélyén él. A magány évtizedei chullachaqui-vá változtatták, olyan emberré, aki emlékek és érzelmek nélküli üres kéregként létezik. Életét azonban felrázza egy amerikai etnobotanikus érkezése, aki a Yakrunát, a szent varázsnövényt keresi, amely megtanít álmodni. Együtt indulnak Amazónia szívébe, és utazásuk során a múlt, a jelen és a jövő egybeolvad, Karamakate pedig lassan visszanyeri elveszett emlékeit.

A történet a sámán és a két megszállott fehér ember road movie-ján túl a kolumbiai rendező kezében az őstermészet és a globalizáció örökös küzdelméről szóló gigantikus parabolává nemesül. A film egy őslakos szemével láttatja a gyarmatosítás groteszkségét, a hittérítés bornírtságát, és egy valódi ayahuasca-szeánsz után nekünk szegezi a kérdést: vajon elég bölcsek vagyunk ahhoz, hogy örökségünket ne játsszuk ki mohó anyagi érdekeknek?

Házigazda: Szeljak György Latin-Amerika-kutató, a Néprajzi Múzeum muzeológusa; vendégei: Rupp Anikó kulturális antropológus és Szántó Diana kulturális antropológus, az Artemisszió Alapítvány elnöke.

A vetítések 18 órakor kezdődnek.

A filmvetítéseket moderált szakmai beszélgetések követik témafelvetéssel, kérdésekkel és vitával.

Jegyár: 1400 Ft, mellyel 17 órától megtekinthetőek a Néprajzi Múzeum aktuális és állandó kiállításai:

Angyalok és koponyák – ünnepi papírdíszek Mexikóból

Két kontinens egy lélekben – Torday Emil kongói gyűjtése

Betlehem – „nagy dolgok a jászolnál történnek”

A székelykaputól a törülközőig – Szinte Gábor gyűjtései

A magyar nép hagyományos kultúrája (állandó kiállítás)

 

A sorozatra kedvezményes bérlet váltható, amelynek ára 4000 Ft.

Jegyvásárlás: a Néprajzi Múzeum jegypénztárában és weboldalán keresztül.

A Modern mesterek – különleges látószögek filmklub helyszíne:

Néprajzi Múzeum 213. terem, V. Kossuth Lajos tér 12.