Sárkányok a Dunán - Socfest

Sárkányok a Dunán

Olvasási idő: 4 perc

Dunai Regatta immáron 4. alkalommal, május 7-én kerül megrendezésre. A sárkányhajósok és evezősök egyetemi sportvetélkedője a Duna egyik leglátványosabb szakaszán, a Parlament és a Műegyetem rakpart között lesz látható.

Sajtótájékoztató

Sajtótájékoztató, Dunai Regatta 2016. Bálna  (Fotó: Erdélyi Eszter)

A budapesti Bálnában, Gundel Takács Gábor vezetésével tartották április 21-én azt a sajtótájékoztatót, ahol sok hasznos információt szerezhettünk az idei Dunai Regattáról. Az Antall József Tudásközpont rendezvényén – immáron negyedik alkalommal – a sportversenyek mellett egész nap érdekes és változatos programok várják a látogatókat.

A Tudásközpont projektvezetője, Ricsovics Ágnes elmondta, hogy idén ismét külföldi vendégek teszik izgalmasabbá a küzdelmet:

A két nemzetközi hírű amerikai egyetem, a Harvard és a Princeton csapatának sikeres 2015-ös szereplése után ebben az évben Anglia lesz a díszvendég. A Regatta remek alkalmat ad arra, hogy felhívjuk a figyelmet a Duna sokszínűségére, és erősítsük az egyetemi összetartást a fiatalok között. Bízom benne, hogy sokan kíváncsiak lesznek az összecsapásokra: több ezer embert várunk a május 7-i hétvégén.

A program házigazdája és kommentátora idén is Gundel Takács Gábor lesz, ahogy a sajtótájékoztató alkalmával is vállalta a moderátor szerepet. A vendégek közül a Magyar Evezős Szövetség elnöke, Dr. Bényi Szabolcs, úgy vélte, nem lesz könnyű helyzete a magyar evezősöknek, mert az angol sporttársak – az oxfordi és a cambridge-i egyetem képviselői – egész évben hasonló versenyekre edzenek. A hazai ellenfelek is kihívást jelenthetnek: tavaly már láthattuk, ahogy az aranyéremig evező Széchenyi István Egyetem (Győr) nyolcas csapata a Princetont is megelőzte, akik így kénytelenek voltak a harmadik hellyel beérni.

Az Európa-bajnok evezős Pétervári-Molnár Bendegúz lelkesen és nem nagy aggodalommal fűszerezve készül a nagy napra.

A Magyar Sárkányhajó Szövetség elnöke, Járosi Péter elmondta, hogy a már lassan 20 éves hazai sárkányhajózás rendkívül eredményes.

Sok világ- és európa-bajnoki helyezést sikerült eddig megszerezni. Ezen felül jó hír, hogy a 2018-as világbajnokságot Magyarország fogja rendezni. Rendkívül sokat számít az, hogy ki tud a legjobban és legokosabban versenyezni a csapatok közt. – nyilatkozta Járosi.

????????????????????????????????????

Ricsovics Ágnes  (Fotó: Erdélyi Eszter)

????????????????????????????????????

Dr. Bényi Szabolcs-balra, Pétervári-Molnár Bendegúz-jobbra  (Fotó: Erdélyi Eszter)

????????????????????????????????????

Járosi Péter  (Fotó: Erdélyi Eszter)

 

 

 

 

 

 

 

 

A sárkányhajó-csapatok az egyetemek amatőr, vállalkozó kedvű diákjaiból állnak össze. Összesen 15 csapat fog megmérkőzni három futamon keresztül. A hajók 12 és fél méter hosszúak, így húsz evezős foglalhat bennük helyet, orrukon pedig sárkányfej díszeleg. Az evezés ritmusát egy, a menetiránynak háttal ülő dobos adja, hátul pedig kormányos irányítja a hajót.

sárkányok

A versenyt Iain Lindsay brit nagykövet nyitja majd meg, a kísérőprogramok között pedig látványos cheerleader show, japándob-bemutató, jóga, slam poetry és strandröplabda szerepel, de sok más egyéb izgalmas extrém sport kipróbálására is lehetőséget kínálnak a szervezők.

A szurkolók szórakozásáról az evezősök mellett a Lords of Gravity nevű formáció gondoskodik, akik egy különleges, akrobatikus kosárlabda-bemutatóval készülnek. Az öttagú csapat különleges produkciója már bejárta a világot, tehetségüket az America’s Got Talent című műsorban is bemutatták. Sőt Guinness-rekordot is tartanak már: az egyik csapattag ugyanis egy gumiasztal segítségével 8 méterről zsákolt.

Sjatótájékoztató

Lords of Gravity (Fotó Erdélyi Eszter)

Gundel Takács Gábor és a Lords of Gravity (Fotó: Erdélyi Eszter)

Gundel Takács Gábor és a Lords of Gravity (Fotó: Erdélyi Eszter)

Levegőben- Lords of Gravity (Fotó: Erdélyi Eszter)

Levegőben- Lords of Gravity (Fotó: Erdélyi Eszter)

 

Az evezősöknél 6 magyar csapat mellett idén az Oxford és Cambridge egyetem evezősei is vízre szállnak. Minden egyetemnek van saját szurkolói oldala a Facebook-on, ahol nyomhatunk egy klikket szimpátiánk kifejezéseként.

Oxford vs Cambridge

Oxford vs. Cambridge evezősök

A zenei felhozatal is izgalmakat ígér, hiszen fellép a Magashegyi Underground, a Kelemen Kabátban, a végén pedig DJ-vel zár az est, mely akár hajnali 4-ig is eltarthat.

A főbb programokat alább lehet olvasni, a részletesebb, időrendi beosztást pedig erre a linkre kattintva találjátok: ITT

2016. május 7-én, szombaton 11.00–04.00 

15.30 A Dunai Regatta ünnepélyes megnyitója (Nagyszínpad)

15.50 Cheerleader-bemutató (Nagyszínpad)

16:25 Evezős verseny I. előfutam

16:30 Lords of Gravity akrobatikus kosárlabda-bemutató

17:20 Evezős verseny II. előfutam

17:50 Sárkányhajó döntő

18:20 Evezős döntő

19.15 Eredményhirdetés

20:00 Magashegyi Underground koncert (Nagyszínpad)

21:30 Kelemen Kabátban koncert (Nagyszínpad)

Egy kis ORIGAMI REGATTA hajtogatással pedig Sziget jegyet lehet nyerni. Hajtogatni, fotózni, Instagramra tenni, hastaggelni nem elfelejteni.

OROGAMI

Hajtogass hajót!