Budapesten is lesz foci EB - Socfest

Budapesten is lesz foci EB

Olvasási idő: 3 perc

Péntek kora délután minden magyarországi fociszurkoló figyelme Genfre szegeződött. Ugyanis a svájci városban jelentették be a 2020-as labdarúgó Európa Bajnokság helyszíneit. Pontosan 13:20-kor pedig eljött a várva várt pillanat, Michel Platini, az UEFA elnöke a magasba emelt egy papírlapot: Budapest felirattal. Az Európai Labdarúgó-szövetség döntésének köszönhetően 2020-ban  Budapest négy Európa Bajnoki mérkőzést rendezhet meg.

puskas

Az új Puskás Ferenc stadion látványterve

Tehát 2020-ra egyrészt lesz egy teljesen felújított Puskás Ferenc Stadionunk, és nem csak a létesítmény, hanem annak egész környezete kap egy új, modern külalakot. Másrészt ennek a négy mérkőzésnek az idejére Budapest lesz Európa “sportfővárosa”. A labdarúgó EB, az Olimpia és a foci VB után, a harmadik legnagyobb és legnézettebb sportesemény a világon. Az egész  kontinens a mi fővárosunkat fogja figyelni. Az előző foci Eb legnézettebb mérkőzését több mint negyed milliárd néző látta világszerte. Ha ennyien nem is, de több 10 millió ember figyelmére számíthatunk a tv-n keresztül. Kell ennél jobb reklám az országnak?

Magyarországon az utóbbi években sokat romlott a foci megítélése, ezért egyáltalán nem csodálkozok azon, hogy sokan azt kérdezik, jó-e ez nekünk, magyaroknak?!

Sajnos előbb arról az opcióról kell beszélni, hogy mi van akkor, ha a magyar válogatott nem jut ki a tornára (nagyon nem örülök neki, persze, de viccen kívül, jelen állás szerint ez a legvalószínűbb). Az UEFA az Európa Bajnokságok rendezési folyamatát teljesen átalakította, 2020-tól nem egy ország (vagy országok), hanem 13 európai város rendezi az EB-t.  Minden nyertes város négy mérkőzésnek adhat otthont, Budapest esetében ez három csoportmeccset és egy nyolcaddöntőt jelent.  Ez az a rendezési szint, amiből Budapest gazdaságilag problémamentesen és nyereségesen tud kijönni. Hiszen ezért a négy mérkőzésért nem kell új autópályát, repülőteret, 5-ös metrót, stb. építeni. Az idelátogató több tízezer turista kiszolgálására, elszállásolására van kapacitás, ezekért sem kell nagy költségekkel járó beruházásokba kezdeni. Tehát a város gazdaságilag csak jól járhat. Az pedig egyáltalán nem kérdés, hogy a budapesti hotelek, hostelek, kocsmák és szórakozóhelyek tulajdonosai, még a legelvakultabb futball szurkolóknál is nagyobb örömmel fogadták a péntek délutáni döntést, hiszen körülbelül százezer külföldi fog érkezni ezekre a meccseke, akiket el kell szállásolni, akik éhesek lesznek és legfőképpen nagyon fognak szomjazni egy jó sörre.

Foci mozi a Szabadság téren

Foci-mozi a Szabadság téren

A második és sokkal örömtelibb variáció az lenne, ha a magyar válogatott kijutna a 2020-as kontinens viadalra. Mint már említettem, jelen pillanatban erre nem látok sok esélyt, de a magyar focihoz fűződő, örök, pozitív hozzáállomásozom azt mondatja velem, hogy van esély rá, hogy 1972 után a magyar válogatott újra ott legyen az EB-n. Ha pedig kijutunk a tornára, akkor minimum két meccset itthon, Budapesten játszhatunk. Ez egyszerűen remek lenne, és jó kilátásokkal is kecsegtethet minket. Bennem még világosan él a nyári foci világbajnokság élménye, a rengeteg szabadtéri, kivetítős meccsnézés hangulata az, ahogy szinte minden kocsma és szórakozóhely megtelt a meccsek idejére. Gondoljunk bele, milyen érdeklődés lenne akkor, ha a magyar válogatottnak is drukkolni lehetne egy ilyen meccsen! Biztos vagyok benne, hogy ezeken az estéken Budapest egy nagy fesztiválhelyszínné alakulna át, arról nem is beszélve, hogy milyen lenne a hangulat a városban egy győztes magyar meccs után…

Tudom, sokan nem állnak olyan pozitívan az EB-rendezéshez, mint én, de lehet bátran vitatkozni velem. Tudom, hogy az ellenérvekben van is igazság (a magyar válogatott úgysem jut ki az EB-re, fölösleges pénzkidobás a Puskás Stadion újjáépítése, ahogy a nyugat-európai szintű jegyárak a budapesti meccseken is, stb.), viszont szerintem senki sem kérdőjelezheti meg azt, hogy a foci még mindig a legnépszerűbb sport Magyarországon, még mindig érdekel minket, hiszen minden világversenyt több millióan követünk figyelemmel a tv előtt. Emellett Budapestnek, Magyarországnak, a hazai turizmusnak ez az esemény óriási reklám és egy nagyon nagy lehetőség.