Thirring-körút - Socfest

Thirring-körút

Olvasási idő: 2 perc

Sokan járnak Dobogókőn, de annál kevesebben ismerik a Thirring-körutat. A Pilis-hegység egyik legérdekesebb, sziklaalakzatokkal tarkított útja mintegy 2,5 km hosszú, jelentős szintkülönbséggel nem rendelkezik. Lábbeli tekintetében nem szükséges túracipőt húzni, hiszen nem megerőltető a terep, de azért a magassarkút sem javaslom.
Az utat a ’90-es évek elején, a Magyar Turista Egyesület Hunfalvy osztálya építette kárpátaljai, és erdélyi fiatalokkal karöltve. Nevét Thirring Gusztávról kapta, a körút egyik leghatalmasabb szikláján tiszteletére emléktábla díszeleg. Ő a Magyar Turista Egyesület megalakulásától kezdve, Téry Ödön túratársaként dolgozott a honi természetjáró turizmus elindításáért.
Utunk bejárata (keletről nyugat felé tartva) a Fény-kapun áthaladva a Siketek Mária kegyhelyétől indul, amit 1927-ben épített a Siketek Turista Egyesülete. Jelzésünk a sárga, görbe nyíl, kicsit meredeken, enyhén szűk nyomon haladva. Eltévedni igazából esélytelen, alattunk a mély, mellettünk az erdő és a sziklák. Az útról letérni ép eszű ember amúgy sem szándékozik. Az utolsó szikláknál élesen balra kanyarodunk, és most már a sziklák tövénél megyünk tovább. A régi Rám-szakadéknál érünk vissza a gerincre a Táltos-kapuhoz, ahonnan kiépített sétaúton mehetünk vissza a Főtérre. A túraútvonal alaprajza egy kitárt szárnyú turulmadarat ábrázol, ezért Turul-körútnak is nevezik.

Remélem, hoztam egy kis kedvet a természetjáráshoz, hiszen egy kis friss levegő és kikapcsolódás nem árt ebben a rohanó világban.