Túrázás nyáron - Socfest

Túrázás nyáron

Olvasási idő: 3 perc

Befűtöttek, de te akkor sem akarsz a négy fal között maradni? Mi sem! Összegyűjtöttünk pár hasznos tanácsot, ha a nyári forróságban a tengerpart helyett inkább az erdőt és a túrázást választanád!

Sokan kérdezték már tőlem, hogy “ilyen melegben is mész túrázni?” A válaszom mindig ugyan az: természetesen. Miután haláli nyugalommal és boldogsággal elhagyta ez a szó a számat, jöttek a további kérdések, hogy nem izzadok-e, nem égek-e le, nem kaptam-e hőgutát, stb. Saját bevallásom szerint szívesebben mászom meg a Csóványost -10 °C-ban, mint hogy +40 fokban meneteljek a szántó szélén, de az élményekért és a látványért érdemes néha elhagyni azt a bizonyos komfort zónát!

Kilátás a Markaz várromról

Folyadékbevitel

Télen azért nem iszol annyit, mert nincs meleged, nyáron meg azt gondolnád, hogy a kellő mennyiséget nyomod magadba, hiszen a 2.5-3 liter megvan. Ez mind szép és jó, csak azt ne felejtsük el, hogy ha menetelünk, fizikai terhelés alá helyezzük a szervezetünket, több folyadékra lesz szükségünk. Az én példám: átlag esetben egy 1.5 literes, ízesített vizet viszek magammal és az nem szokott elfogyni 20 km alatt. Híresen keveset iszom, igyekszem rá odafigyelni. Ezzel szemben nyáron a standard 1.5 liter mellé két 0.5 literes flakonban is viszek folyadékot. A fél literes palack már csak azért is jó megoldás, mert a táskád oldalzsebébe tűzve (már ha van olyan rajta) többször fogsz inni belőle, mintsem hogy megállj, vagy előre húzd a zsákod menetelés közben. A másik jó tulajdonsága, hogy ha kifogyott, akár egy útbaeső közkút segítségével újra tudod tölteni hideg vízzel. Elvileg sportolás közben 15-20 percenként 2 dl vizet kéne meginnunk.

Só pótlás

Nem elég, ha sokat iszol. Izzadáskor az ásványi anyagok is távoznak a szervezetedből (pl. nátrium, kálium, kálcium vagy a magnézium), hiába döntöd magadba literszám a vizet, nem lesz hova felvennie a testednek, mert nincs, ami megköti. Egy kis zacskó sóspálcika, sós mogyoró, vagy kis perec nagyon hasznos tud lenni, de vannak kifejezetten erre a célra használatos úgynevezett só tabletták is.

Leégés és napszúrás

A karomon nem látszik, de egyébként hófehérke vagyok és nagyon könnyen leégek, továbbá rengeteg anyajegyem van. Nem igazán találkoztam még olyan napvédő készítménnyel, ami bevált volna, pedig viszonylag sokszor tettem már próbát. Általában ugyan azok a bajaim: izzadáskor a bőröm felszínére egy fehéres nyálkaréteget képez, ami egyrészről baromi gusztustalan, más részről nem véd a napsugarak ellen. Jelenleg egy bőrgyógyász által felírt napvédő sprayvel barátkozom, eddig egész jól bírja a gyűrődést (ennyi pénzért lehet is jó). Akinek hasonlóan érzékeny a bőre, a termékcsalád neve La Roche-Posay. Nincs fehér nyálkaréteg és jól használható együtt szúnyogriasztó testpermettel.

Napszúrás ellen a leghasznosabb, ha beszerzünk egy jó fejfedőt. Nekem egy Decathlon-os kalapom van, de láttam már remekbe szabott baseball sapkákat is, sőt, ha egy kendőt a fejünkre terítünk, már egy kicsit közelebb kerülünk ahhoz, hogy ne kapjunk napszúrást.

Szúnyogok és kullancsok

Ugye milyen jó hűvös az erdő? Az aszfalton sétálva a tűző napon közel 40°C is lehet, ameddig az árnyas erdőben 26-28 °C között marad a hőmérséklet. Ez sajnos nem csak nekünk jó, hanem a vérszívóknak is. Vannak már olyan naptejek, amik egyben szúnyogriasztók is, én még nem próbáltam, de nem is nagyon tervezem. Szúnyogok ellen nekem a Vape termékcsalád működik, de két hete egy túratárstól kaptam “Autan Protection Plus” pumpás riasztót, ami baromi jó. Szinte semmi szaga nincs, azonnal beszívódik és tényleg távol tartja a dögöket akár 3-4 órán keresztül is! A kullancsok engem szerencsére nem szeretnek. De léteznek kullancs elleni védőoltások, valamint az is hasznos lehet a kártevők és a napfény ellen, ha hosszú ujjú felsőt választunk és a rövidnadrág helyett maradunk a hosszúnál. Utóbbi akkor is hasznos, ha pl. csalánoson, erősen gazos, vagy sűrű aljnövényzettel borított területen vezet keresztül az utunk.

Remélem hasznos információkat írtam össze Neked és bízom benne, hogy nyáron is találkozunk a természetben!