Vár a Cserehát! - Socfest

Vár a Cserehát!

Olvasási idő: < 1 perc

Szombaton Borsod-Abaúj-Zemplén megye északi szélébe, Felsővadászra visz az utunk. A Cartographia Kupa rendezvénysorozat részeként indulunk teljesíteni a Magashegy elnevezésű túrát.

A Cserehát az Északi-középhegység részben erdőkkel borított dombvidéke, amely a szlovák-magyar határtól délre, a Bódva és a Hernád között, a Sajóig húzódó területen fekszik. Átlagos magassága 250-300 méter, legmagasabb csúcsa az 520 méter magas Szár-hegy. A dombvidék a cseres-tölgyes erdőkről kapta a nevét, amelyek egykor a tájat borították, és sok helyütt ma is megtalálhatóak.

Rákóczi kastélyFelsővadász már az őskorban lakott volt, a korai régészeti leletek ma a Kassai Múzeumban láthatóak. Itt született (1544) és halt meg (1608) Rákóczi Zsigmond erdélyi fejedelem. A Szent József templom 1740-ben épült, mely orgonáját 1833-ban kapta. Görög katolikus templomát 1750-ben szentelték fel, a Kisboldogasszony templomot 1864-ben építették. A 16. században a Rákócziak erődített várkastélyt építettek, amelyet 1567-ben Hasszán temesvári pasa megostromolt és felgyújtott. Királyi adomány útján 1713-ban a Meskó család tulajdona lett, majd az 1800-as évek elejétől 1945-ig a Vay család birtokába került. Mindkét család bővítette és alakítgatta a kastélyt, az 1860-as átépítés során nyerte el romantikus stílusát. A kastély a második világháború utáni évektől általános iskolaként működik.

A településen áthalad az Országos Kéktúra is. A Magashegy teljesítménytúra több távon és módon teljesíthető: gyalogosan 45/33/22/18 km-en, terep futva, valamint MBT-vel 58 km-en. Ha lehet hinni az időjárás előrejelzésnek, akkor kellemes őszi időnk lesz, részben napos-felhős, napközben a maximum hőmérséklet 16-17°C körül várható.