League of Legends mint sport - Socfest

League of Legends mint sport

Olvasási idő: < 1 perc

A League of Legends (LoL) egy ingyenes internetes játék, melyben választunk egy bajnokot, akit a csatatéren irányítunk, és az ellenfeleken átverekedve pusztítjuk el a bázisukat 2-4 társunkkal együtt. A profik számára többről van szó. Rengeteg pénzt és hatalmas dicsőséget jelent a LoL világbajnokság megnyerése.

Az idei Európa bajnokság fináléját az egész világon vetítik ,  itthon például Budapesten a Lurdy moziban, Szegeden a Belvárosi moziban és Nyíregyházán az Új Nemzedék Plusz Kontaktpont Irodában augusztus 23-án. Szegeden és Budapesten 1200 forint a normál és 1700 a támogató jegy. További információ a LoL oldalán található. A VB döntő október 31.-én lesz Németországban erről és a vetítésekről a Lolvbdonto.hu-n oldalon találhattok részleteket.

Az első bajnokságot 2011-ben Svédországban rendezték, és több mint másfél millióan követték élőben. A nyertes csapat 50 ezer dollárt, azaz több mint 9 millió forintot kapott. Tavaly viszont már 1 millió dollár járt a bajnokoknak! Az e-sport mellett egyre több szponzor sorakozik fel – látva a növekvő érdeklődést – tehát egyre több pénz forog kockán ezeken a meccseken.

Vita tárgya, hogy sportnak nevezhető-e például a LoL profi szintű játszása. A sportot általában a testmozgással azonosítjuk és igaz, hogy a gép előtt ülve folyamatosan, gyorsan leromlana a bajnokok egészsége. Személy szerint igenis sportnak tekintem ezt is, de nyílván nem a mozgás miatt. Azok, akik eljutnak idáig éveken át gyakorolnak, összehangolódnak csapattársaikkal, stratégiákat dolgoznak ki és élesítik reflexeiket. A másik fontos dolog pedig az érzelem. A közönség tombol, és a sikeres támadások után a játékosok és a nézők sem tudják és akarják visszatartani örömüket. A tavalyi ünnepségen és magán a meccsen is látszott, hogy már messze nem csak kis garázsokban gyülekező kockák szórakozása ez.