Élet, halál, rohammotor - Socfest

Élet, halál, rohammotor

Olvasási idő: 2 perc

Az Open Road Fest idén a Magyar Mentőmotor Alapítványt támogatja. A fesztivál célja: egy új mentőmotor árának összegyűjtése, amivel egy újabb mentési “vakfolt” válna színessé. A mentőmotorosok minden nap versenyt futnak az idővel, és a halállal, mégis fele annyi rohammotor van, mint amennyire szükség lenne. A Magyar Mentőmotoros Alapítvány elnöke Varsányi Zoltán beszélt a mentőmotoros mindennapokról.

Hat motor, 93 000 négyzetkilométer, 2640 riasztás, ahol minden pillanat számít. Támogasd a Mentőmotorosok áldozatos munkáját! Az adományozáshoz a fesztivál belépő mellé vásárolj egy támogatói vouchert a fesztivál webshopjában, amellyel segítesz, hogy egy lépéssel közelebb kerüljön a kitűzött cél: egy új mentőmotorra elegendő pénz összegyűjtése. Az Open Road Fest kiemelten fontosnak tartja, hogy a motoros közösséget, illetve a fesztiválozókat arra bátorítsa, hogy támogassák a jótékonysági akciót, hogy támogassák a Mentőmotoros Alapítványt. Még egy motor, még egy esély az életre! Hiszen képzeld csak el, hogy egy hatalmas karambol szemtanúja vagy a belvárosban, a percek ólomlábakon vánszorognak, és még mindig nem hallod a sziréna megváltó hangját, mert a sűrű forgalomban a mentőautó el-elakad.

Minden perc számít. Az életveszélyes sérülést szerzett betegek túlélési esélye, gyógyulási ideje, és annak sikeressége ugyanis azon múlik, hogy az első 10 percben milyen ellátást kapnak. Ilyen esetekre való a motor, hogy magas színvonalú ellátást nyújtson, és pillanatok alatt a helyszínre érjen – avat be Varsányi Zoltán.

Mit jelent ez esetben a pillanat? A legnagyobb tumultus idején is 7-9 percet. A mentőmotorok legnagyobb előnye, hogy gyorsak, és minden megvan rajtuk, ami egy rohamkocsiban is megtalálható.

Alapvetően egy rohamkocsi szintű felszerelés van a motorokra összezsúfolva, mindenből a legkisebb, leghigh-techkebb dolgokat kell megtalálni, hogy elférjen. A motorokon található olyan speciális vérzéscsillapító, kötszer, amit a hadsereg is használ, és pillanatok alatt állít el vérzést – részletezte az elnök.

A motorokra kerülő felszerelés közel 40 kilogramm, csak a városi mentőrobogókon található eszközök nyomnak 28-30 kilogrammot.

Ha egybe nézzük, 10-12 millió forintba kerül jelenleg egy motor mentőmotorrá alakítása. Ebből maga a motor 4-5,5 millió forint, a matricák és a műszaki átalakítás, a megkülönböztető jelzés, további egy millió forint, és akkor még nincs felszerelve mentési eszközökkel. Az én vágyálmaimban 30-35 motor szerepel, ez a mennyiség gond nélkül elhelyezhető és szakmailag indokolható lenne. Mindhárom típusú motorra szükségünk lenne. Most lehet az 1%-okról dönteni, jó volna, ha az emberek a mi javunkra döntenének – mondta Zoltán.

A Magyar Mentőmotor Alapítvány 2009-ben alakult, és azóta több ezer életet mentett. Csak a tavalyi évben 2460 riasztás érkezett hozzájuk, és egyéni rekordot is felállítottak: egy 46 kilométerre lévő balesethez, kevesebb, mint húsz perc alatt értek ki.

Évről évre egyre növekszik ez a szám. Ha napi átlagot kéne vonni, akkor a mentőrobogók 6-9 riasztáshoz mennek ki a fővárosban 12 óra alatt, míg a mentőmotornál alacsonyabb ez a szám, 3-5 esetre tehető.

A Magyar Mentőmotor Alapítvány az Open Road Festen is ott lesz, ahol nem csak mindennapi munkájukról mesélnek, hanem elsősegély oktatást is tartanak.

Megfogható módon ott leszünk. Várunk mindenkit.